Свързани новини

20.11.2019 11:32

Нинова: 3 области са без вода

Видян 1804 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Загубите на водата растат успоредно с повишаването на цената на водата”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на НС. „Събирате повече пари от хората, уж да инвестирате във водопреносните мрежи и качеството на водата, но вместо инвестиции – те получават легени и кофи, в които да си носят вода”, обяви тя.


„Три области в страната са в режим на вода и водна криза – Перник, Плевен и Ловеч. Пред същата заплаха са изправени и други области. От регионален, проблемът може да стане национален”, констатира Нинова. По думите й


причината за тази ситуация са: „10 години безхаберие на правителствата на Борисов и безсилие днес”. Тя припомни на управляващите, че в момента правителството отговаря за водната реформа, но реално я няма.


„Вашето обяснение е, че няма достатъчно валежи и язовирите са празни. Едно разследване в Перник доказа, че това не е вярно и че през последните години валежите там са доста повече от предишни години, когато не е имало режим на водата. Причините са други - остарялата водопреносна мрежа с големи загуби, довеждащите водопроводи в изключително лошо състояние, също с огромни загуби за водата, използването на питейни води за промишлени нужди, защото така е по-евтино на определи икономически субекти”, посочи соцлидерът.


Тя цитира официални данни на КЕВР. Според тях загубата на вода през 2016г. е 60%. През 2017 расте и стига до 61,24 %. Това са близо 550 милиона куб. м, по данни на НСИ. В същото време, ремонтите по водопреносната мрежа, според официалните данни, са 0,5 %.


„В последните години постоянно увеличавате цената на водата за хората. От 1 януари т.г. в Шумен тя достига до 3.40 лв. Във Варна – 3 лева, в Добрич – 3, 35 лева, а във Враца и Монтана - самата КЕВР признава, че цената достига социално непоносими равнища и въпреки това има увеличение”, припомни Нинова.


„Не си помисляйте за ново увеличение на цената на водата, на фона на състоянието на водопреносната мрежа, на безхаберието на правителството и на безсилието, което демонстрирате в момента да се справите с този проблем”, категорична е тя. Нинова обяви, че от Левицата имат своите предложения по въпроса. „Ще предложим своите промени и действия, които трябва да предприемете най-накрая, след 10 години”, завърши соцлидерът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате