Свързани новини

05.11.2019 10:24

САЩ официално известиха ООН за оттеглянето си от Парижкото споразумение

Видян 1087 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Съединените щати са подали официално уведомление до Организацията на обединените нации за намерението си да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, съобщи Държавният департамент.  С тази стъпка Вашингтон дава ход на процедура, която ще отнеме една година, пояснява БНР.

В съобщението до ООН американският държавен секретар Майк Помпео подчертава, че споразумението е "несправедливо икономическо бреме" върху икономиката на Съединените щати.

Парижкото споразумение от 2015 година за първи път обедини близо 200 държави зад една обща кауза - ограничаване на глобалното затопляне и свързаните с него екологични, демографски и икономически заплахи.

Съединените щати - един от водещите замърсители - обявиха намерението си да се оттеглят от пакта за климата броени месеци, след като Доналд Тръмп пое президентския пост през 2017 г.

Тръмп превърна изтеглянето от сделката от 2015 г. в едно от предизборните си обещания през 2015 г., но правилата на ООН не разрешаваха на Вашингтон да започне процеса по изтегляне до 4 ноември 2019 г.

Въпреки това напускането все още зависи от изхода от президентските избори в САЩ догодина – ако Тръмп изгуби, победителят може да реши да смени курса.

Същевременно президентите на Франция и Китай Еманюел Макрон и Си Цзинпин ще подпишат договор, който съдържа формулировка за "необратимост" на Парижкото споразумение за климата. Това съобщи служител във френското президентство, който придружава Макрон на официалното му посещение в Китай. Пред репортери в Шанхай пожелалият анонимност служител изрази съжаление за решението на САЩ да се оттеглят от споразумението.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,