Свързани новини

24.10.2019 12:27

Гешев: Време е прокуратурата да поеме сама отговорност за собственото си управление

Видян 1538 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) провежда изслушване и гласуване на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на Република България. Началото на заседанието бе дадено в 10.00 часа от министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Заседанието се излъчва от БНТ, както и онлайн на интернет-страницата на кадровия орган. Гласуването на кандидатурата следва да се осъществи непосредствено след изслушването, като кадровиците ще имат възможност да мотивират своя вот. Иван Гешев ще се счита за избран, ако получи подкрепата на поне 17 от членовете на ВСС, които са 25. На изслушването му в случая присъстват 24 от кадроците, тъй като Цветинка Пашкунова е в отпуск, съобщава Правен свят. 


Гешев: Длъжен съм да оправдая доверието на колегите ми


"Концепцията ми е стратегия за управлението на прокуратурата за следващия 7-годишен мандат. Тя не е научен труд и е с чисто практическа насоченост и към нея не може да има претенции за висок академичен стил", заяви кандидатът в началото на изслушването пред Пленума на ВСС.

 

"Увереност, че ще се справя със задачите, проблемите, които биха стояли пред мен, ако бъда избран за главен прокурор, ми дава дългогодишният ми стаж в правоохранителните органи и в частност прокуратурата, както и реалният ми управленски опит, който имам на различни нива. Имам ясното съзнание за атаките срещу мен, семейството ми, прокуратурата и самата процедура, които казах, че ще се случат. Мотивацията ми е, че бях номиниран от всички членове на Прокурорската колегия – това е на първо място доверие към мен, но и към колегите, с които работя през годините. Противното би значело да предам доверието на колегите си и този труд да отиде на вятъра. Време е прокуратурата да поеме отговорност за собственото си управление. Това не е само мое мнение, а в голяма част е мнение на цялата професионална общност в прокуратурата", заяви още кандидатът за следващ "обвинител №1".

 

В изложението си той подчерта, че сред мотивите му има и такива, които не са записани в концепцията му и не е излагал публично досега. "Част от мотивацията ми, която съм споделял е – в България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов ресурс, те определено са засегнати от действията на прокуратурата по прилагане на закона. Това, което те правеха през годините, освен да говорят, е да се хранят от това говорене, включително да изграждат идеологическата си база чрез атаки срещу прокуратурата и съдебната власт. Аз лично не приемам, че се опитват да ми кажат кое е истина и кое лъжа, да не ми дават да изложа мнението си, а да налагат своето, че ще се събудиш и ще излезе поредната хибридна статия, в която атакуват теб, семейството ти, колегите ти и да се опитват да те омаскарят. За да не излезе утре поредната фалшива новина, че аз не уважавам демократичните ценности и това, което казвам е политическо говорене, ще кажа – уважавам всяко чуждо мнение, но не уважавам да ми се казва на мен аз какво да мисля, не харесвам този подход. Това е отговор, който дължа като човек, като магистрат, защото тези атаки бавно и постепенно уронват престижа не само на магистратите, но и на цялата съдебна власт", поясни Иван Гешев.

 

Този 7-годишен период, който приключва (мандатът на Сотир Цацаров-бел.ред.), е особено успешен, подобрена е и материалната, техническа база, което е много важно за ефикасността на цялостната прокурорска работа. Кандидатът посочи и няколко показателя, за да потвърди тезата си. "В периода 2013 г.-2018 г. трайно е намален броят на върнатите от съда дела - 4,7% за 2017г ., 4,9% за 2016 година. 2,7% е делът на оправданите лица. Голям е делът на осъдените лица и това трябва да се чуе, за да не каже някой, че съдебната система – не само прокуратурата, но и съдът, е неефективна - 97,3% са осъдените лица за 2018 година. Налице е трайна тенденция по намаляване на спрените производства. Добра е срочността на разследванията, които приключват в срок под 7 месеца", отчете Гешев.

 

Пред кадровиците Иван Гешев представи и основните си приоритети, заложени в концепцията му. На пъвро място той посочи създаването на екип от компетентни служители и магистрати. Предвижда системно повишаване на квалификацията за ефективно разследване, справедлив механизъм за оценка на работата, допълнтиелно стимулиране материално и нематериално за постигнатите резултати. Втората стратегическа цел – ефективни и ефикасни разследващи органи, създаване на стандарти, оптимални срокове за приключване на разследванията, утвърждаване на специализацията и екипността, чрез подходящи структурни форми. Третата цел, изложена от Иван Гешев е ефективно административно управление, продължаване на реформата на органите на съдбената власт, чрез оптимизиране на районните прокуратури, реформа в следствията за възстановяване на престижа на професията, подобряване на условията на труд, организационно и кадрово укрепване, поетапно въвеждане на електронен документооборот във всички прокуратури. Четвъртата цел, която стои пред Гешев е - обективни разследвания, продължаване на борбата с корупцията, отстраняване на проблемите от административен характер. Накрая кандидатът за главен прокурор посочи, че, ако бъде избран за главен прокурор, ще работи за подобряване на разследванията на трансгранични престъпления и осъществяване на траен диалог с Европейската прокуратура.

 

Сигнал за бомба не спря заседанието на ВСС

 

Минути преди 11.00 часа стана ясно, че на служебен телефон във ВСС е получен сигнал за поставена бомба. Кадровиците гласуваха решение, с което приеха заседанието на Пленума да продължи. Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че "заплахата е отправена с обаждане на телефона на секретаря на представляващия ВСС". Получено е предупреждение, че бомбата ще избухне до 30 минити, след което последвали думи на арабски език. Цацаров коментира, че това е пореден опит за прекъсване на заседанието по всякакъв начин. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев посочи, че в сградата разполага с денонощна охрана, но в крайна сметка кадровиците поставиха на гласуване въпроса дали да продължат процедурата. В резултат на това всички членове на ВСС единодушно решиха да поемат риска и да не прекъсват работата си.

 

Хронологията по процедурата за избор на главен прокурор


Кандидатурата на Гешев бе предложена единодушно от членовете на Прокурорската колегия на ВСС, които в мотивите си посочиха, че професионалните и нравствени качества на заместника на главния прокурор съответстват на конституционните и законови изисквания за заемане на длъжността. 


Преди обявяване на процедурата, Прокурорската колегия направи задълбочен и обективен анализ на състоянието, постиженията и актуалните проблеми на прокуратурата, въз основа на който бяха конкретизирани професионалните качества и управленските възможности на евентуалния кандидат, както и възможността му да отговори на потребностите на прокуратурата и на обществените очаквания, припомнят от ВСС.


 "Кандидатурата бе съобразена с перспективите в развитието на прокуратурата и с очакванията на магистратите, съобразно проведените консултации с Асоциацията на прокурорите и с Камарата на следователите в България, и очертаните от тях критерии относно личните, професионалните и моралните качества, които кандидатът за главен прокурор трябва да притежава. Отчетени бяха постигнатите високи резултати в работата на Специализираната прокуратура под ръководството на Иван Гешев, с които се свързват положителните констатации в докладите на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и оценка относно резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност", допълват от кадровия орган.


Иван Гешев има над 23 години юридически стаж в държавното обвинение.


Източник: Правен свят


 


 




Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.