Свързани новини

21.10.2019 18:10

Голямо треперене: Пада мониторингът или главата на министър Кирилов?

Видян 2827 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Специалният режим  за България и Румъния най-вероятно остава, макар и с по-ласкави доклади. Т. нар. Механизъм за сътрудничество и проверка, който е наложен на двете страни още при влизането им в ЕС през 2007г. няма да падне, твърдят днес запознати с черновата, получена в петък вечер у нас. ЕК ще представи докладите за България и Румъния официално утре на заседанието си в Страсбург, съобщи говорител на Жан-Клод Юнкер. Обявяването ще последва колежа на комисарите. Може да се очаква по обед - следобед бг време.


 



  От румънските медии стана ясно, че още на 18 октомври чернова версия на документа е била разпратена до двете страни. Всички, до които от 19’ се допитахме отказаха отговор за това какво е съдържанието му. Обърнахме се лично към правосъдния министър Данаил Кирилов, който сам обеща оставка, ако т.г.наблюдението над България не отпадне, но не получихме отговор. От ведомството му също отказаха коментар преди официалното становище на ЕК.
    И Иван Димов -шеф на пресцентъра на външното министерство не отговори, оправдавайки се с работното посещение в Москва и посочи, че не бил чел черновата. Не получихме отговор и от евродепутатите, до които се допитахме. В крайна сметка никой не отрича, че специалният режим остава в сила.


 



    В Румъния обаче вече има резонанс във връзка с получения вариант на доклада. Още в петък  вечерта в Букурещ в 20.16  получиха документа. На обяд в събота от румънското правосъдно министерство са информирали всички управляващи, но не и магистратите, че съдържанието му е засекретено. Това навява на мисълта, че резултатите не са добри. Отношенията между магистратите и управляващите в Румъния са оптегнати и от правителството се възпротивиха на подобно решение.   Това е прецедент и нарушение на конституцията в нарочна декларация Висшият съдебен съвет в северната ни съседка. Подобно на българското мълчание възниква въпросът: защо да крият съдържанието на доклада, ако в него няма нищо страшно?



Същевременно, от самата ЕК също не дадоха никаква информация в аванс дали ще се препоръча прекратяване на наблюдението.



Припомняме, че шефът на отиващата си ЕК Юнкер многократно обещава да отърве страната ни от мониторинг. "По време на мандата на тази комисия България ще излезе от механизма",  заяви той още през 2016 г. Сега обаче френският президент Еманюел Макрон даде да се разбере, че не е съгласен с подобно решение.  Той дори призова под наблючение да бъдат включени и други страни в т.ч. Унгария и Полша.



Напомняме, че почти 13 години България и Румъния са под наблюдение поради несправяне с корупцията по върховете на властта и проблеми с независимостта на съдебната власт. Подобен механизъм не е прилаган към никоя друга страна-членка.



 Сегашният Механизъм може да бъде отменен от ЕК, но само след санкцията на Европейския съвет. Това означава, че дори комисията да даде препоръка за отменянето му, тя трябва да бъде одобрена и от лидерите на ЕС, а позицията на Макрон вече е ясна.



Дори и да се стигне до отпадане на наблюдението върху София и Букурещ, то най-вероятно ще бъде заменено с друг вид мониторинг. Бъдещият шеф на ЕК Урсула фон дер Лайен настоява за въвеждане на общо наблюдение за върховенството на закона и свободата на медиите, който да обхване всички страни от ЕС.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни