Свързани новини

14.10.2019 10:30

Орбан загуби Будапеща и още 10 града на кметските избори

Видян 2891 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Унгарската опозиция спечели кметските избори в столицата Будапеща и нанесе тежък удар на премиера Виктор Орбан, съобщава Дарикнюз.бг.


Според предварителните резултати кандидатите на обединената опозиция срещу Виктор Орбан печелят изборите поне в още 10 големи града в Унгария. Това е първият електорален удар срещу националистическия премиер Виктор Орбан, откакто той дойде на власт през 2010 г. Кандидатът на левия център Гергели Карашони победи действащия кмет на столицата Ищван Тарлош. Тарлош бе на поста от 2010 г. и бе подкрепен от дясната партия Фидес на Виктор Орбан. Тази нощ той призна загубата си и поздрави 44-годишния Карашони по телефона.

Карашони сравни победата си с тази на кмета на Истанбул, който спечели срещу кандидата на президента Таип Реджеп Ердоган. Победата на 44-годишния Корачони потвърди неговата стратегия за общи кандидати на опозицията като най-ефективният начин за борба с хората на Фидес.

Управляващите и Орбан побеждаваха 7 пъти поред на национални, местни и европейски избори през последните 9 години.

Говорейки пред симпатизанти, след огласяването на първите резултати, новият кмет заяви, че сега Будапеща ще бъде зелен и свободен град, който ще се завърне в Европа.
Опозицията печели местните избори и в други големи градове като Миклош, Сегед, Печ, Дунайварош, Егер - общо в 10 от 23 големи унгарски града.

Премиерът и председател на Фидес Виктор Орбан нарече изборите трудни, но подчерта, че въпреки това кметове на управляващата партия ще има в много провинциални населени места.

"Няма какво да кажа. Днес Будапеща взе такова решение и избра Гергели Карашони, аз го поздравявам", заяви на пресконференция досегашният кмет на унгарската столица Ищван Тарлош. Тарлош застава пред медиите редом с премиера Виктор Орбан, чието изявление е кратко.

"Правителството уважава решението на гражданите на Будапеща. Взимаме този резултат за сведение, всичко, което можем да кажем е, че ще си сътрудничим в интерес на хората, които живеят в Будапеща и Унгария", предават световните агенции думите на премиера Орбан.

Орбан каза още, че партията му се е надявала да спечели кметската надпревара в над половината от градовете с над 5000 души население. По думите му броят на гласовете в национален мащаб потвърждавал, че неговата дясна коалиция остава най-силната в Унгария, но и че "Фидес" трябва да анализира резултатите от неделния ден и да адаптира политиката си.

Загубилият Будапеща Тарлош ще стане съветник на премиера Орбан. У Фидес остава управлението на Дебрецен, Гьор и Кешкемет.

Резултатът няма да отслаби властта на Орбан на национално ниво, особено след като


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови