Свързани новини

11.10.2019 10:30

ГЕРБ провали кворума, Борисов отърва въпроси от Нинова

Видян 1821 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

          Парламентът не събра нужния кворум за пленарно заседание днес и от втория път. В залата се регистрираха 112 народни представители. Липсваха голяма част от депутатите на ГЕРБ. Следващото заседание ще бъде на 30 октомври (сряда), обяви председателстващият Емил Христов. Според решение на Народното събрание пленарни заседания заради местния вот, няма да има от 16 октомври до 25 октомври. През това време обаче ще работят парламентарните комисии.


 След провала на заседанието Нинова обвини Борисов, че е наредил на депутатите си да му спестят контрола. Малко преди 10 часа премиерът Бойко Борисов започна да излъчва на живо във Фейсбук как пристига за откриването на новата отсечка на магистрала Хемус край Ябланица.

 Днес в парламентарния контрол трябваше да участва премиерът Бойко Борисов, който да отговори на питане на лидера на БСП Корнелия Нинова. Премиерът трябваше да отговаря на питане за политиката по национална сигурност и приемането на България Шенген.

Страхът на премиера да ми отговаря е по-голям от парламентаризма, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде Фокус.

  Нинова припомни, че има питане към министър-председателя за Агенция Митници, срив в Търговския регистър, а отговорът е бил, че не е от компетентността на министър-председателя и да се зададе на вицепремиера по демографска политика Марияна Николова.

 "Следващо - питане относно избора на делегирани за България прокурори на Европейската прокуратура. Отговор - не е от компетентността на министър-председателя. Питайте Данаил Кирилов", изреди още Нинова. "Изводът ми е, че страхът да дойде да ми отговаря е по-голям от парламентаризма. Ще ви разкажа, сега ми излезе един спомен от едно интервю на един генерал, шеф на НСО на парламента. "Винаги усещаме, кога едно правителство си тръгва. Когато министър-председателя отказва да идва в парламента да отговаря на въпроси или ако случайно дойде иска от нас да го извеждаме от страничния вход", цитира интервюто Нинова.

 Петък е ден на опозицията - тя трябваше да организира своето присъствие в зала, за да чуе отговорите на премиера Борисов, каза от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Д-р Даниела Дариткова пред журналисти.

 "Ние сме били толкова, колкото е възможно в контекста на предизборната кампания и празниците, които днес трябва да бъдат посетени от колегите народни представители в техните региони", заяви още д-р Дариткова.

 Тя посочи, че всеки ден има различни мероприятия и числеността на народните представители е различна. На въпрос защо са били два опитите за регистрация, а не три, д-р Дариткова поясни, че няма изискване колко да бъдат те.


По думите й твърденията на БСП, че премиерът връща техните въпроси отново показва едно дълбоко непознаване на Правилника на Народното събрание.

"Трябва добре да се познава Правилника на Народното събрание. В този смисъл, ако мога да коментирам предходните изказвания, че премиерът Борисов връща отговорите на зададените въпроси, това отново показва едно дълбоко непознаване на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Принципът е, ако се зададе въпрос към министър-председателя, ако той не отговаря на изискванията на Правилника, той да бъде пренасочен към конкретен министър. Много пъти колегите от БСП са се възползвали от тази възможност и на техните въпроси е отговаряно от ресорния министър. В противен случай, ако те не са съгласни могат да протестират пренасочването. Тогава обсъждането се случва на председателски съвет. В резултат на това обсъждане председателят на Народното събрание решава дали да отправи въпроса към министър-предесдателя или не", допълни още д-р Дариткова.


 











Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв