Свързани новини

27.03.2009 08:30

Световната криза ще трае от 3 до 10 години

Видян 2721 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Франк Бианкери, шеф на икономическите организации LEAP и Newropeans, публикува във Файненшъл Таймс разтърсваща прогноза за продължителносттана световната икономическа криза. Според него има лош и още по-лош вариант за развитието на ситуацията, а то зависи от това дали на срещата на 20-те най-развити страни в Лондон следващата седмица ще се вземат адекватни решения.


Ако лидерите на великите сили се разберат и създадат кратка и ясна програма – според икономиста до 2 страници, която да разберат всички хора навсякъде по планетата, кризата ще мине за 3 до 5 години. Ще трябва шокова терапия и лечението няма да бъде леко или просто.


Ако обаче не се предприемат крути мерки, поне до 2020 година ще се влачим в поредица от кризи и катастрофи с неочакван край. Нищо чудно в много държави те да доведат и до реални революции, понеже социалната цена ще бъде изключително висока, преценяват експертите.


Според британските икономисти първа точка от антикризисния шоков план трябва да бъде създаването на нова световна валута. Те й дават името Глобал. Според тях тя трябва да съдържа средно претеглената стойност на основните парични единици: долар, евро, йена, юан, рубла, реал, както и калиджи – на петролните износители от Персийския залив, която влиза в сила от 1 януари догодина. Нейният курс ще бъде уравновесен и трябва да бъде управляван от Международен валутен институт, който да замени доказалия своята крайна неефективност Международния валутен фонд. Всичко това трябва да влезе в сила от 1 януари 2010 г.


“Ако положението продължи да бъде като сегашното – спасяване поединично на централната банка на всяка държава, системата няма да надживее това лято”, пише в писмото, публикувано от Файненшъл Таймс.


Втора точка от антикризисния план е да бъдат национализирани всички банки,за да се преодолее сегашната им взаимна задлъжнялост, която оскъпява кредитите на фирмите и създава още по-голяма задлъжнялост между бизнесите. В противен случай банкер щяла да стане мръсна дума. ВСе пак, те създадоха днешната криза!!!


Трета точка е най-революционна – валутен борд в Щатите, Англия и Швейцария. Според авторите на антикризисния план трябва да бъде въведен международен контрол под някаква форма върху трите финансови колоса на кокоши крака, които сринаха цялата световна икономика.


“Лидери на 20-те най-развити и най-големи страни, помнете, че историята ще ви съди”, заключава писмото.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни