Свързани новини

26.09.2019 11:39

Хърватия се готви за Шенген на 16 октомври; Словения се зарече да я блокира

Видян 1384 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Върховенството на закона е един от ключовите стандарти, които страните, възнамеряващи да се присъединят към Шенгенското споразумение, трябва да изпълняват. И това включва зачитането и прилагането на международните споразумения и решенията на международните съдилища“, заяви в Ню Йорк Миро Церар, министър на външните работи на Словения, пише базираният в Брюксел портал EURACTIV.
Изявлението идва в отговор на новините,, че Европейската комисия ще даде зелена светлина на Хърватия да влезе в Шенгенската зона на 16 октомври. Единствените страни-членки на Европейския съюз, които не са част от Шенген, са България, Хърватия, Кипър и Румъния.
Посланието на Церар е ясно: Хърватия трябва да приеме решението на арбитражния съд във връзка с границата й със Словения.
През 2009-та Любляна и Загреб се съгласяват да отидат на международен арбитраж, за да разрешат своя спор около малко парче суша и морската граница в северната част на Адриатическо море и по този начин да отключат преговорите за присъединяване на Хърватия към ЕС.
Но Хърватия се отказа от арбитражния процес, след като медиите съобщиха, че са водени тайни разговори между словенския съдия в ад хок арбитражния съд и словенски представител.
Словенците се опасяват от факта, че хърватският премиер Андрей Пленкович, чиято партия е част от ЕНП в Европейския парламент, ще лобира за Хърватия на срещата в четвъртък с настоящия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Любляна винаги сочи с пръст членството в ЕНП на Юнкер и Пленкович, отбелязва медията.


Източник: Фокус


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева