Свързани новини

26.09.2019 09:26

Решението е взето - новият завод на VW ще бъде в Турция

Видян 2502 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
   Решението за изграждането на нов завод на Фолксваген в Турция вече е взето, съобщи авторитетният вестник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (ФАЦ), цитиран от още по-авторитетната Ройтерс. Както се и очакваше, Надзорният съвет на концерна вече е одобрил инвестицията, като решението може да влезе в сила всеки момент, а договорите могат да бъдат подписани още идната седмица, предаде Дойче веле. Очаква се формализацията да стане още идната седмица. Припомняме, че още през лятото от групата заявиха, че мястото е конкретизирано. А босът й неколкократно беше забелязан при комшиите.

ФАЦ се позовава на вътрешни източници в концерна и пише, че остава да се уточнят някои последни подробности от договора, включително някои данъчни въпроси. За тези подробности наскоро разговаряха шефът на концерна Херберт Дийс и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Източникът на вестника казва:

"Намираме се на последната права, сега само остава да доизгладим договора".

Очаква се Надзорният съвет на Фолксваген да обсъди темата и на заседанието си в петък (27 септември), но след като контрольорите на концерна вече са потвърдили решението, идната седмица вероятно ще бъдат изпълнени последните необходими условия и договорът ще бъде сключен, пише ФАЦ.

Според изданието и турската страна е сигурна, че договорът ще бъде подписан съвсем скоро.

"От икономическа гледна точка тази инвестиция е 100% сигурна", казва Алпер Канджа, шеф на турската Асоциация на автодоставчиците Тайсад, предаде Дир.бг.

Той уточнява, че от другите кандидати за инвестицията накрая е останала само България, но в крайна сметка Турция е успяла. Канджа очаква инвестиция от порядъка на 1,2 до 1,5 милиарда евро.
Едва ли е случайно, че премиерът Борисов в Корея цитира също 1,5 млрд.евро, като обясни, че от Хюндай искаме над тази сума инвестиция. Което изглежда доста интерресно, особено след откриването на завод на корейците в Хърватия, от която ни делят няма и 6 часа с автомобил.



Напомняме също, че както 19 минути писа и от самата Южна Корея, заради търговската си война с Япония, страната бележи стагнация към спад и едва ли моментът за обмисляне на рискови инвестиции е подходящ. Което би трябвало външнополитическите съветници в правителството, ако има такива, и в ресорното министерство и управляваното от него посолство да са изяснили на първия ни партиен и държавен ръководител.

Строителната площадка край Маниса, на 40 километра от Измир, докъдето неколкократно летя през последните 3 месеца босът на групата VWще бъде разположена на площ от два квадратни километра. Според Канджа, сега се решавал последният открит въпрос: изкупуването на парцелите от техните собственици, включително няколко общини и един индустриален парк. Лобистът признава, че можело да се наложат и принудителни отнемания на парцели.

През 2018 година Фолксваген беше най-продаваният автомобил в Турция, където бяха закупени 67 000 броя, плюс 21 000 шкоди. Досега Турция внасяше тези автомобили.

Алпер Канджа твърди, че когато Фолксваген започне да произвежда в самата Турция, това ще бъде и ясен политически сигнал:

"Това решение ще нормализира икономическите отношения между двете страни и ще им донесе двустранни изгоди."
Населението на Турция е над 10 пъти по-голямо от българското, а пазарът е още по-крупен от бутиковия наш.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Помнещ 26.09.2019 20:14

    Най-добре ще е Бойко да се обади по комшийски на приятеля си Реджеп и да му предложи тези фолксвагени да се мият само в български автомивки, за просперитета на Булгаристан...пък може да помоли и скритите съюзници от ДПС, ДОСТ и подобни да му помогнат в обучението,как да заеме приятелска колянолакътна поза...и да добави още някой дан, ман, фан и още незнам към богатата си политическа биографияяяяяяяяяя

  • 003 НИКОЙ не инвестира в държава, в която кражбата на бизнеси, фирми и имоти и рекета са превърнати в е държавна политика 26.09.2019 16:19

    НИКОЙ не инвестира в дъжава, в която главанаци спират националното радио. НИКОЙ не инвестира в държава, която има за премиер мутра, за министър на вътрепните работи – шофьор на мутра и за главен прокурор – слуга на дебела мутра. НИКОЙ не инвестира в държава, в която новият кандидат за главен прокуро не вярва в разделението на властите и джитка с дизел до Луната. НИКОЙ не инвестира в държава, в която министъра на правосъдието джурка обърнати файлове. НИКОЙ не инвестира в държава, в която кражбата на бизнеси, фирми и имоти и рекета са превърнати в е държавна политика. НИКОЙ не инвестира в държава, в която корупцията и схемаджийството са национален спорт за политиците. НИКОЙ не инвестира в държава, в която показно убитите „бизнесмени“ са повече от живите. НИКОЙ не инвестира в територията на Пеевски, Буда, Гешев и Цацаров. НИКОЙ не инвестира в държава, в която „строителите“ не могат да наредят равно две плочки на тротоар. НИКОЙ не инвестира в държава, в която Търговският регистър е отворена книга, а правосъдието е затворенаа книга.

  • 002 Anonimen 26.09.2019 15:50

    Ех Бибитко, пълен провал на автомобилостроенето! За сметка на това ще станем планетарен боклукчарник!

  • 001 112 26.09.2019 11:25

    Германия не бръсне ЕС за слива !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева