Свързани новини

24.09.2019 15:09

Чиновници вземат тройно на премиера

Видян 3270 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Висши чиновници у нас вземат тройно, а с бонусите и по 5 пъти повече от премиера на България. Шефът на БНБ се разписва срещу 16849 лв. месечно, но тази сума е без бонусите, а те са 2 заплати на 3 месеца. Така реално може да прибира над 330 000 лв. годишно и то, ако не си пише 13-а и 14-а заплата, които го изстрелват към кота 400000 лв. И, ако все пак това е отговорен пост, подуправителите на БНБ и най-вече съвещателните членове на УС на институцията вземат малко по-малко срещу никакъв риск. Над 30 директори в централната банка пък вземат по 5244 лв. на месец или над 60000 лв. годишно, но пак без още 40 000 лв. годишно бонуси плюс 13-и и 14-и заплати. Не би имало лошо, ако не фалираха и не оставаха неминали стрес – тестовете банки, които същите хора контролират за наша сметка.


Неотдавна нашумя казусът с шефа на БНР, който в нарушение на правните норми си вдигна още със сядането на креслото заплатата за поста от 7800 лв. на 8209 лв., което би имал право да направи едва след отчитане на положителна финансова година. Неправомерно прибра и част от над 30 000 лв. от отпуски. И, ако той сега е на топа на устата, влизащите заедно с него в УС на БНР се разписват срещу 2817 лв. на месец за вдигане на ръка веднъж – два пъти и никой не ги пита за кризата в медията.


Същото може да се каже и за избиращите шефовете на БНР и БНТ членове на СЕМ – дамите се прочуха чрез 19 минути как се карат като на пазара по време на своето седмично заседание, чиято стенограма публикувахме. Всяка от грациите взема 3756 лв. месечно без екстрите – толкова е депутатската заплата.


Проспалата фалит на застраховател и пазаруваща служебни коли на поразия шефка на Комисията за финансов надзор и бивша дясна ръка на Горанов в МинФин, е доста по-добре платена. Месечната й заплата е 13146 лв., но с бонусите стига 20 бона на месец. Още по-некадърните й заместници – стига само да споменем другарката от ГЕРБ, която чете римското VII като „Ви Ай Ай“ в членовете на закон, се разписват срещу 12003 лв., но без бонусите, които вдигат реалното възнаграждение до над 15 000 лв.


Заплатата на друг любимец на българите беше извадена от 24 часа. Шефът на КЕВР, който ни вдига цените на тока, водата и парното според нуждите на монополистите има основна заплата от 5713 лв., но с екстрите реално тя стига над 8 бона.


Същото важи за шефката на НАП, на която плащаме по 100 000 лв. годишно, за да ни изтичат всички тайни данни – не само личните, но и кредитните, доходните, осигурителните, данъчните.


Конституционният съд се събира няма и десет пъти годишно. Срещу това усилие неговият председател и ексглавен прокурор, внукът на член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП Борис Велчев, прибира 6521 лв. на месец, но то е без парите за стаж, титла и другите екстри. Така сумата стига 9300 лв. Отделно са колите, телефоните, секретарките, пиарките за наша сметка. Още по-добре са членовете на съда с 90% от парите на шефа си и без никаква отговорност. В добавка, когато им изтече 9-годишният мандат, тези съдии имат право да се пенсионират, независимо дали са навършили пенсионна възраст и дали ще работят след това нещо друго, или не. При това те получават накуп 20 заплати, припомня 24 часа. Всяка година същите вземат задължителни 13-а и 14-а заплата. И за тях не важи таванът на пенсиите.


На този фон премиерът е бедняк, който получава с 5% по-малко от парламентарния шеф, т.е. основната му заплата в момента е 5530 лв. Но Цвета Караянчева, освен за стаж, има надбавки от 2/3 за сътрудници и за участие в комисии, което й прибавя още една заплата и така докарва към 12 000 лв. Бойко Борисов със стажа се за 7189 лв.Повече от него вземат 150 чиновници в държавата, които бъркат в джобовете на бедните данъкоплатци.


Президентът получава две депутатски заплати, т.е. основната му е 7512 лв. При него като на военен обаче класовете му носят още 60% към заплатата и тя става 12 019 лв. месечно.


Снимка: Ройтерс



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.09.2020 14:34

    ПЪЛНА АНАРХИЯ-ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ НА НАШ ГРЪБ ПАРАЗИТИ

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате