Свързани новини

17.09.2019 14:47

Eкспремиер разцепи управляващите червени в Италия

Видян 1161 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият лидер на червените и експремиер на Италия Матео Ренци обяви официално очакваното отдавна свое решение да разцепи Демократическата партия, както наричат себе си някогашните комунисти и да основе своя нова политическа сила. Така, за разлика от България, на Апенините явно разкъсаха възела на вътрешнозаводските си проблеми. Очакваше се с Ренци да поемат около 15 червени депутати, но той цитира 30 от 112.


В статия в един от двата големи национални всекидневника – левия Република, героят на деня обави мотивите за решението си. Мотото му е: „Липсва визия за бъдещето”.


Деликатният момент е, че само преди седмица червените влязоха в новото правителство на Конте и изпратиха председателя на партията си и наследник на Ренци като премиер и лидер Джентилони за еврокомисар. Това даде и знак за действие на Ренци срещу партийния му враг Дзингарети. Засега отцепникът заявява, че подкрепя правителството, което бил обяснил и на министър-председателя. Истината е, че без благословията на Ренци нямаше да го има трудно съставения червено-жълт кабинет в Рим.


Лидерът на опозицията Салвини, който в цялата едномесечна парламентарна и правителствена криза цитираше Матео като свой основен опонент, веднага поиска отново да се мисли за предсрочни избори и оставка на министрите. Ренци обясни в същия дух: „В следващите месеци ще се посветя на борба със Салвини”. Това подсказва, че играта на двамата е да елиминират губещите от влизането си в правителството ДП и 5 звезди и да се бият кой от тях ще стане следващ премиер за пълен мандат от 5 години.


Италия е третата по големина икономика в еврозоната, а с излизането на Англия – и в ЕС.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови