Свързани новини

02.09.2019 11:43

Над 50% от парите за здраве излизат от джоба на пациентите

Видян 1413 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повече от 50% от парите, които се дават за здравеопазване в България, излизат от джоба на пациентите. Някои от тях са регламентирани, но голяма част от тях не са, заяви директорът на УМБАЛ Света Екатерина в София проф. Генчо Начев пред Нова телевизия. Коментарът му идва, след като прокуратурата констатира хиляди нарушения в болници в страната, а глобите са надхвърлят 700 000 лв.

 

Припомняме, че най-богатият болничен директор у нас притежава 15 апартамента и къщи, 514 декара гора и три коли, като едната от тях е Порше.

 

"Резултатът от проверките е малката част от айсберга, която се вижда на повърхността", смята проф. Начев.


"Много е хубаво, че прокуратурата е започнала проверка в тази посока. НЗОК не може да направи предварителен контрол за тези плащания. Липсва контрол. Бих препоръчал на прокуратурата да провери плащанията от страна на болници за привличане на пациенти, което също не е регламентирано и е противозаконно. Също трябва да се проверят и документите за невярно съдържание, каквото е отчитането на болниците към Касата на пациенти, на които не е извършена услуга", добави той.


Според проф. Начев, ако има електронна здравна карта, измамите с плащанията ще намалеят драстично.


Той подчерта като основен проблем е липсата на реална оценка на стойността на медицинските услуги. "Няма реална оценка на медицинските услуги. Ако има реална такава, следва втория капан – въз основа на тази реална оценка и колко е ползвано – да кажем колко са парите. Така е, но то реално не е ползвано. Вече има изкривена статистика на заболеваемостта на населението, защото се водят за болни, но реално не са ползвали услуги", каза проф. Начев.

 

 

 

 



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.