Свързани новини

20.08.2019 09:27

И Ковачки иска в АЕЦ Белене

Видян 2042 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И българска фирма е поискала дял от планираната АЕЦ Белене, съобщи БНР. Вчера изтече крайният срок за подаване на заявления за намерения на потенциални стратегически инвеститори за участие в проекта за изграждане на Втора атомна. Официално кои са кандидатите, ще бъде обявено днес от енергийния министър Теменужка Петкова. Засега единствено руската държавна ядрена корпорация Росатом заяви публично, че ще участва в надпреварата, пише Сега.



По неофициална информация, както се очакваше предварително, заявления са подали и Китайската национална ядрена корпорация CNNC и Корейската хидро-атомна енергийна корпорация. Още две компании са заявили интерес за участие в процедурата, но само за доставка на оборудване. Офертите са от френската Фраматом и американската Дженерал Електрик, които имат готовност да работят с избрания стратегически инвеститор.


Не е обявено коя е българската компания и какъв дял в проекта иска. По неофициална информация на Капитал става дума за фирма, свързана с бизнесмена Христо Ковачки, който има сериозно присъствие в българската енергетика.


Изборът на стратегически инвеститор трябва да приключи до 22 май 2020 г. Проектът се оценява на 10 млрд. евро, в които българската страна в лицето на НЕК ще участва с направените досега инвестиции в оборудване, площадка и лицензи на обща стойност 3 млрд. лв. Тази инвестиция ще осигури на България около 15% от бъдещата проектна компания за реализацията на строежа.


През май правителството започна процедурата за избор на стратегически инвеститор на спрения през 2012 г. проект, след като беше осъдена от Русия да плати над 1 млрд. лева за поръчано оборудване. България постави условие към потенциалните инвеститори проектът да се осъществи на изцяло пазарен принцип - без договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без преференциални цени за изкупуване на електрическата енергия, без договори за разлика, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Енергийният министър Теменужка Петкова каза в неделя, че няма да отстъпи от обявените условия. Тя обаче допусна, че са възможни преговори за условията.


Изпълнителният секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев коментира в понеделник пред БНР, че промени в условията на процедурата няма да има и държавата няма да дава гаранции за изкупуване на тока: "Процедурата е обявена преди няколко месеца. Включва 9 етапа, а това е само първият. Това не е търг. Първият етап са просто заявления, че "имам намерение да участвам". Според мен и трите потенциални инвеститори, които споменахте, ще бъдат в краткия списък, ще се започнат разговори, ще се поискат оферти и вече в зависимост от това, което конкретно се предлага в офертите, които трябва да дойдат, някъде на третия-четвъртия етап от процедурата, ще има съответните разговори. Както знаете, процедурата беше обявена, че ще продължи малко повече от една година".



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и