24.03.2009 14:00

2 пъти е нараснала детската заболеваeмост и смъртност за 20 години

Видян 1875 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Да се обсъдят най-належащите конкретни стъпки, както и идеи в дългосрочен план, които да доведат до поврат в детското здравеопазване е целта на Кръглата маса под надслов "Детското здравеопазване, основен приоритет на държавата" в НС под патронажа на Георги Пирински, предаде БГНЕС.


На форума присъстват министърът на здравеопазването Евгений Желев, председателят на икономическия и социален съвет Лалко Дулевски, директорът на НЗОК Румяна Тодорова, управителя на НОИ Йордан Христосков, народни представители, кметове, общински съветници и представители на неправителствения сектор, експерти и др. През последните 20 г. детската заболяемост е нараснала 2 пъти, детската смъртност също 2 пъти по- висока спрямо ЕС, два пъти е нараснал броят на недоносените деца у нас , съобщиха от Българската педиатрична асоциация. Превенцията и профилактиката са по-ефективната политика и задължителна политика по отношение на детското здравеопазване, подчерта доц. Лалко Дулевски. Трябва да се търсят интегрирани и комплексни решения, тъй като разходите в здравеопазването са се увеличили през последните години, но се е увеличило и недоволството от несвършената работа, заяви той. Сумите изплащани от НОИ за болен член на семейството са 13 200 000 лв. за миналата година и се очаква да се увеличат на 15 млн.лв. през тази година, каза пред форума управителят на НОИ Йордан Христосков. Той допълни
че загубените работни дни поради придружаване на болен член на семейството за 2009 г.- ще бъдат 1,5 млн. лв. Според него България е в състояние да намали тези преки разходи с 30-40 % при по-ефективна политика в тази област. Липсва комуникация все още между всички заинтересовани институции които се грижат за здравето на децата, категорична бе Росица Мукова представител на Движението на българските майки. Зам.кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че изхода от проблемите е интегриране на здравното образование в общите учебни програми, а най-добрата превенция е заниманието на децата със спорт и качественото хранене. 32 басейна в детски градини са били ремонтирани и възстановени през миналата година, а 3 млн.лв. са били отделени за ремонт на кухненските блокове през миналата година, по информация на общината. "Когато говорим за национален приоритет е добре той да бъде изразен и със съответните средства, допълни Фандъкова в коментар за здравния статус на децата и учениците. Проф. Веселин Маргаритов от Агенцията за младежта и спорта сподели че агенцията има амбицията да обогатява и разширява програмите си, които преди са били 4 а сега са двойно повече. Той назова и конкретни данни. За ученически спорт преди година се е отделяло по 1 лв. на година, а сега са 2 лева на ученик. На българския студент сумата скача от 1,50 на 3,00 лв. за спорт на година. Форумът продължава за състоянието на имунизационния календар в България, както и в дискусии за доболничната и болнична помощ. Ще се набележат и законодателни инициативи, като един от централните проблеми, ще бъде защо България е единствената страна в ЕС без национална педиатрична болница и защо няма специалност детски болести във ВУЗ. Лалко Дулевски ще предложи и изработване на кодекс на детето.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.