Свързани новини

24.03.2009 08:34

България ще получи 2,5 млрд. лева до 2015 година за инвестиции във водния сектор

Видян 1563 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България ще получи 2,5 млрд. лева до 2015 година за инвестиции във водния сектор, заяви Карстен Расмусен, зам.-началник на звено Генерална дирекция "Регионална политика“ в ЕК, предаде БГНЕС.


Постигнат е важен компромис – малките общини няма да бъдат ощетени, големите ще имат поле за изява, каза Расмусен. Запазени са два принципна – общините трябва да си сътрудничат на териториално равнище. Запазва се единна тарифа, която създава солидарност между общините в селските и в градските региони, каза Расмусен. Вицепремиерът Меглена Плугчиева каза, че е изготвена обединена национална позиция и тази позиция ще бъде изпратена в Брюксел, за да се произнесе ЕК. Ще има промени в четири закона – това са Законът за водите, Законът за концесиите, Законът за водния регулатор и Законът за регионалното развитие. Основните акценти в националната програма, която ще изпратим в сряда в Брюксел са изясняване на собствеността на ВиК мрежата и канализационните съоръжения, изясняване на цените на услугите, изясняване на експлоатацията и законодателните промени. Основните промени в сега съществуващата система на ВиК дружествата се основават на регионалния принцип. Сегашните територии се приемат като обособени и ще има единно планиране. Това заяви зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев. Планирането ще се осъществява от асоциации и от държавата. Съотношението на собствеността и на начините на вземане на решение ще бъде 65% на общините към 35% за държавата. Решенията ще се вземат с класифицирано мнозинство от ¾ от всичките гласове и единодушие ще бъде необходимо при прехвърляне от една на друга територия на различни водопреносни мрежи. Общините ще бъдат основен бенефициент по ОП "Околна среда“. Предвижда се за определени проекти консултанти от ЕК да отидат в общините да съветват в областните центрове при кандидатстването на общините за финансиране по проекти. Това поясни вицепремиерът Меглена Плугчиева. Новосформираните асоциации ще предоставят концесиите по общия ред, което в дадения случай се прави от този, който дава концесията.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Давате ли си сметка какво качество предлагате самите Вие

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Давате ли си сметка какво качество предлагате самите