Свързани новини

05.08.2019 15:04

Над 1 млрд. лв. наши пари излизат с износа на ток, заяви бившият шеф на НЕК

Видян 1913 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 1 млрд. лв. пари на българските граждани изтичали при износа на ток за година. Това заяви на последната си пресконференция като шеф на НЕК Петър Илиев, предаде 24 часа. В петък от БЕХ съобщиха, че го освобождават като изпълнителен директор на националната компания. Той научил, че е уволнен на плажа. Илиев подаде оставка на 19 юни след скандали с бизнеса за продажба на тока от НЕИ на борсата, но на 27 юни бордът на БЕХ, чийто председател беше тогава, не я прие. А министърът на енергетиката Теменужка Петкова  каза, че е ценен.  


Илиев все още е шеф на компанията. Преди да отстъпи кабинета си на новия шеф Иван Йончев, това ще стане след  бъдат вписани промените в Търговския регистър, той покани журналисти. Заяви, че е ядосан от една фраза, изречена от представител на големите компании, които търгуват български ток. Този търговец бил казал: ще ви купим тока, след това ще ви продадем и свещите. 


С около 2 млн. лв. на ден се субсидира изнасяният ток, казва Илиев, като има предвид преференциите, които се плащат на веитата. Казва, че е недостатъчен контролът на търговията на свободния пазар. Дава пример, че със 140 000 лв. може да се блокира търговията на платформата за двустранни договори за 20 дни и причината е, че на ден могат да се направят само 7 оферти. Тези хватки се правели, за да се подарят милиони на някои фирми.


Заяви, че оставя НЕК с 30 млн. лв. печалба за полугодието. Поиска обаче отговорност, включително и наказателни, когато държавни, а и общински фирми работят на загуба. Заяви още, че НЕК може да плаща пенсиите, ако не е обществен доставчик би могла да изкарва по 500-600 млн. лв. на година.


"Когато едно държавно предприятие губи и то защото продава под себестойност, това как ви звучи, на мен ми звучи ужасно и трябва да се открият причините и да се вземат спешни мерки. Ние в момента не ги предприемане," заяви още той. 


Опитвали са се да ми оказват натиск, но никога не съм се поддавал, заяви още Илиев и поясни, че  различни хора му се обаждат по телефона.


Той не е сигурен, че премиерът е запознат със ситуацията в енергетиката и че се застрашавала националната сигурност.

 

 

 

 



Етикети
, , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,