Свързани новини

26.07.2019 11:43

Европейската мрежа за борба с ДДС измамите - хакната в България

Видян 1984 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хакерите в България са получили достъп до огромни количества информация, включително досиета от мрежата на ЕС за борба с ДДС измамите EUROFISC. Комисията потвърди за EURACTIV, че наблюдава текущата ситуация. Прокурорите са повдигнали обвинения срещу двама работници в компания за киберсигурност за тероризъм, като част от разследване на най-големия пробив в данните в България.


Хакерите също се сдобиха с личните данни на 5 милиона български граждани, съдържащи се в базата данни на националната агенция за приходите, както и други бази данни. Някои файлове съдържат информация за банковите сметки на български граждани в чужбина.


Заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви в четвъртък, че в една от базите данни са включени имейл адресите и паролите на 500 000 потребители на популярен български доставчик на електронни услуги. Той също така каза, че е потвърдено, че хакерите са отворили имейл акаунта на хората, които ги интересуват. Една от най-чувствителните бази данни, които се хакват, изглежда е EUROFISC, механизъм, предвиден за държавите-членки за бързо и целенасочено споделяне на информация в борбата с организираните измами с ДДС и особено с верижните измами. Тази система за борба с измамите беше въведена през 2012 г.


На въпрос от EURACTIV да коментира, говорителят на Комисията Йоханес Бахрие заяви, че изпълнителната власт на ЕС е запозната с докладите и е в контакт с българските власти.


EURACTIV разбира, че Комисията не разполага с информация относно действителното съдържание на информацията, обменяна по EUROFISC, нито достъп до обменяните между държавите-членки данни, свързани с ДДС.


Атаките са лоша новина за България и в контекста на кандидатурата й да се присъедини към Шенген, организация с много чувствителна база данни.


Българската прокуратура квалифицира случая като "тероризъм", защото твърди, че е направен, за да предизвика страх и паника сред населението. Открит е специализиран уебсайт, на който всеки български гражданин може да провери дали информацията за него е публично достояние.


Напоследък България е разбита от поредица от корупционни скандали. Един от тях, наречен „апартаментгейт“, се основава на разкрития за недвижимата собственост на хората на високи постове. В този контекст се разнася слух, че следващият скандал ще бъде за притежанията на български политици в чужбина.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни