Свързани новини

23.07.2019 10:21

ДФЗ е в шокираща ситуация – от 26 директори 23-ма са в отпуск или болнични

Видян 3757 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 26 директори на Държавен фонд "З емеделие" ( ДФЗ )  23- ма са в отпуск или болнични, заяви новият изпълнителен директор на ДФЗ Васил Грудев пред Нова телевизия.  


"И мен ме завари тази ситуация в петък, която наистина е шокираща. Това показва, че имаме кардинален проблем, който надявам се съвсем скоро, още днес да бъде решен" , каза Грудев, без да обясни как.   


"Те си го познават и затова го бойкотират".   Така бившият заместник-изпълнителен директор на ДФЗ Виолета Александрова коментира пред ТВ+ масовото излизане на шефовете във фонда в отпуск и болнични, пише Медиапул. Васил Грудев беше заместник-изпълнителен директор на ДФЗ, когато той бе ръководен от доскорошния министър на земеделието Румен Порожанов.    


Според Грудев няма риск за отнемане на акредитацията на разплащателната агенция на фонда (РА-ДФЗ) и съответно опасност от спиране на плащанията по Програмата за развитие на селските райони и директните плащания.


Виолета Александрова обаче е на противното мнение и смята, че ако Европейската комисия обвърже плащанията от еврофондовете с върховенството на закона, рискът е реален.


През РА-ДФЗ всяка година минават плащания за около 3 млрд. лв. към фермерите, което я прави най-голямата европрограма. Сравнено с останалите еврофондове у нас, през РА-ДФЗ годишно минават около 45% от всички европейски средства, посочи Грудев.  


Стрес в ДФЗ след акцията на прокуратурата  


Васил Грудев не вижда бойкот спрямо него от страна на служителите в ДФЗ, а си обяснява отсъствието от работа на 23-ма от общо 26-ет директори на дирекции във фонда с акцията на прокуратурата от миналата седмица.  При нея първоначално бяха задържани шестима служители на фонда, а в последствие бяха повдигнати обвинения на петима от тях.  Всички те са на свобода срещу парични гаранции. 


"Тази ситуация, която доведе до едно голямо стресиране във фонд "Земеделие", ще бъде преодоляна с най-бързи темпове. Казвам го неслучайно, защото от работата на всички тези хора зависи правилното и равномерно разпределяне на този огромен бюджет (от 3 млрд. лв. годишно – бел. ред)"  , посочи Грудев.


"Не може покрай един служител в ДФЗ, всички да се поставят под общ знаменател"


Новият шеф на ДФЗ защити работещите около 1500 служители в ДФЗ. Той посочи, че не може заради действията на един служител, всички да бъдат поставяни под общ знаменател.


От обясненията на Васил Грудев стана ясно, че той визира Марио Кръстев, който е обвинен за участие в организирана от алкохолния бизнесмен Миню Стайков престъпна група за източване на еврофондове.


Васил Грудев поясни, че този служител е на "едно доста ниско експертно ниво" в ДФЗ. Марио Кръстев е старши експерт в дирекция "Оторизация на плащанията" по Програмата за развитие на селските райони, т.е. той разрешава извършването на плащанията към бенефициентите.


Новият шеф на ДФЗ каза, че не познава Марио Кръстев. Допълни, че  "т  ова, което е открито в   неговия дом,   е абсолютно шокиращо.   А  з не знам какво прави той в ДФЗ.   К  аква е идеята му за работа и какво кариерно развитие очаква. Говорейки си за този служител, ние не бива да обобщаваме работата на всички останали.  "  


Става въпрос за разкритата от прокуратурата информация, че Марио Кръстев е предоставил над 1.8 млн. лв. заеми на фирми, сред които има и такива за бързи кредити. Според негови близки тези средства са от бизнеса на баща му, който е починал.


Освен това обвинението откри брониран "Мерцедес" и още един луксозен джип. Единият от автомобилите е бил в гаража на Миню и Стойко Стайкови, с които Кръстев е роднина по сватовство, според обвинението. 


"Не трябва, покрай този служител, да бъдат поставяни всички други под общ знаменател",  каза Васил Грудев.   


Калоян Костадинов е "съвестен и честен експерт" 


Той даде пример с бившия вече заместник-изпълнителен директор на ДФЗ Калоян Костадинов, когото нарече "изключително честен и професионален експерт от системата".


Акцията на прокуратурата в ДФЗ беше ден след като от Министерството на земеделието обявиха официално резултатите от проверените 288 къщи за гости . При 15 от тях бяха открити нарушения и се оказа, че те са работили за лични нужди. Сега трябва да върнат субсидията, която са получили – около 10 млн. лв. От тях към момента вече са възстановени около 600 000 лв., каза Васил Грудев.


продължи >>

Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби