Свързани новини

15.07.2019 17:00

Столтенберг: Сигурността на Европа е заложена на карта

Видян 2617 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В авторска статия за германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреждава, че ако Русия не направи отстъпки, след по-малко от месец в историята завинаги ще остане договор, с чието приемане някога е била забранена цяла категория ядрени оръжия, предаде Фокус.
Вашингтонският договор за ядрени системи със среден обсег, по-известен като Договор за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), е едно от най-значимите постижения в областта на международния контрол върху оръжията. Когато съветският генерален секретар Михаил Горбачов и американският президент (Роналд) Рейгън подписаха споразумение, той каза: „Можем да се гордеем, че сме засадили това дръвче, от което един ден ще израсне силно дърво на мира". И наистина, дървото порасна. Ядрените системи със среден обсег са предназначени да унищожават европейските градове и да убиват милиони хора. Ние се отървахме от това оръжие и светът стана по-сигурен.



Но сега Русия е разтрогна ДРСМО и по този начин създаде сериозна заплаха за нашата сигурност. Страната не само е разработила нова ракета със среден обсег 9M729, но и я е построила, изпитала и разположила.



Тази ракета е мобилна, лесно се крие. Германските градове, като Берлин, Франкфурт на Майн и Мюнхен, са в нейния обсег. Това намалява времето за предупреждение до няколко минути и намалява прага на избягване на ядрен конфликт.
Когато преди повече от шест години САЩ за първи път изразиха загриженост, че Русия разработва нова ракета, Москва категорично отрече съществуването й. Едва миналата година Русия най-накрая призна, че ракетата 9M729 съществува, но продължава да твърди, че с нея ДРСМО не е нарушен. Всъщност Русия отдавна се опитва да се отърве от договора. Президентът й Владимир Путин на Конференцията по сигурността в Мюнхен през 2007 г. публично изрази желание да се оттегли от договора.



Съюзниците на НАТО изцяло подкрепят американската визия, според която Русия нарушава ДРСМО. Някои съюзници потвърждават този факт независимо един от друг.
Поради нарушението на договора от страна на Русия, САЩ обявиха през февруари, че в


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион