Свързани новини

11.07.2019 17:37

Радев: Политическите мотиви за F-16 доминират над оперативните способности

Видян 2954 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 „Няма място за ентусиазъм при сделката за F-16”, заяви президентът Румен Радев за решението на кабинета за новите бойни машини. „Условията за техническа поддръжка на този самолет, които се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително, могат да обезсмислят проекта", посочи той. Запитан дали обявената цена от 1,256 млрд. долара (без ДДС) е твърде висока за покупката на 8 изтребителя, президентът отговори, че това зависи от включеното в тази цена. Припомняме, че още в края на юни Радев изрази опасенията си, че сделката крие скрит разход от около още 1 млрд., който правителството трябва да плати, за да получи нормално бойно оборудване.


"Ако вътре има всичко необходимо, така както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и така, както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности, цената е приемлива, но ако ги няма тези неща, то проектът губи смисъл", заяви държавният глава.


Президентът изрази опасенията си, че има „тотална доминация на политическите мотиви над оперативните способности”, което може да направи прокета напълно неизгоден за българската страна.


 „Очаквам да има много прагматичен подход към този проект”, изтъкна той. Държавният глава заяви, че правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те са били разработени в Министерството на отбраната, приети от МС и утвърдени от НС. „Има чувствително разминаване с тези параметри”, поясни той. И припомни, че проектът за модернизация на военновъздушните сили се влачи повече от 15 години. „Крайно време е да бъде решен”, категоричен е Радев. Същевременно  вече е ясно, че сделката за придобиване на американските самолети F-16 няма да се вмести и в поставения конкурсен срок от 2 години. Изтребителите ще бъдат доставени поетапно чак до 2023г. тъй като реално още не са произведени.


Според военнния експерт и ексдепутат Венцислав Лаков предстои да платим  авансово още сега  $1 256 000 000 и получаваме самолетите на порции едва след пет години. Според признанието на зам.-военния министър Атанас Запрянов страната ни ще получи итребителите Ф-16 с 1/2 въоръжение, което потвърждава опасенията на президента. Купуваме 8 самолета, 2 от които  няма да бъдат бойни.  Към тях ще получим 12 ракети въздух-въздух, вместо предварително исканите 24 за близък бой. Бомбите за наземни цели са неуправляеми  като тези, с които е бомбардирана София през 1944г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате