Свързани новини

21.03.2009 11:31

Ден за размисъл в Македония

Видян 1528 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес в съседна Македония е ден за размисъл. Утре в страната ще се проведят четвъртите президентски и петите местни избори след обявяването на независимостта на републиката на 8 септември 1991 година. Предизборната кампания продължи 20 дни.


В президентската надпревара участват седем кандидати. Бившият вътрешен министър Любе Бошкоски, който се явява като независим, Агрон Буджаку от албанската партия Демократически съюз за интеграция /ДСИ/, Нано Ружин от Либерално-Демократическата партия, Мурише Ходжа от Демократическата партия на албанците /ДПА/, Любомир Фръчковски от опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/, Имер Селмани от Нова демокрация и Георги Иванов издигнат от управляващата партия на премиера Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ. Настоящият президент Бранко Цървенковски реши да не се явява за нов петгодишен мандат. Всички социологически проучвания сочат кандидатът на управляващата партия Георги Иванов като фаворит на изборите. На второ място е кандидатът на опозицията Любомир Фръчковски. Нито един от кандидатите обаче няма да може да се пребори и да спечели изборите на първия тур. Двамата кандидати, които получат най-много гласове, ще се явят на балотаж на 5 април. Избирателните секции ще бъдат отворени в 7.00 часа местно време и ще затворят в 19.00 часа. Право на глас имат 1 792 082 избиратели. Сред тях са обаче и живеещите в чужбина македонци, които ако искат да пуснат бюлетината трябва да се върнат в родината. Според различни данни те са между 120 000 и 300 000 души. Утре за първи път македонците ще избират президент по нов закон. Ако има втори тур за избор на държавен глава тогава за избран може да се смята кандидатът спечелил 40 на сто от плюс един от общия брой на гласувалите. Досега този процент бе 50 на сто.
Гражданите ще избират и нова местна власт в 84 общини на страната и столицата Скопие. В напредварата участват 370 кандидати за кмет. Държавната избирателна комисия съобщи, че е предала всички необходими документи на избирателните комисии. Изборите ще се следят от рекорден брой на наблюдатели - чужди и местни, общо 6 981 души. Сред чужденците най-многобройни са представителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/.
БГНЕС припомня, че след обявяването на независимостта на Македония страната е имала трима президенти - Киро Глигоров (от 1991 до 1999), Борис Трайковски (от 1999 до 2004) и сегашният държавен глава Бранко Цървенковски (от 2004 до 2009). Глигоров пострада жестоко при атентат в центъра на Скопие на 3 октомври 1995 година, а Трайковски загина при самолетна катастрофа в Босна и Херцеговина на 26 февруари 2004 година.
Република Македония е създадена през 1991 година - провъзгласена след референдум за независима Република Македония. На 15 януари 1992 година България първа признава независимостта ѝ - и то под конституционното име. Македония е парламентарна република начело с президент, избиран за 5 години. Висш законодателен орган в страната е Събранието, което се състои от 120 депутати, избирани за 4 години. Висш изпълнителен орган в държавата е правителството начело с министър-председател. Според последното преброяване от 2002 година в страната живеят 2 022 547 души. От тях - 64,18% са македонци, 25,17% - албанци, 3,85% - турци, 2,66% - роми, 0,48% - власи и 0,84% - сърби.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,