Свързани новини

17.06.2019 10:06

Пленумът на ВСС ще разрешава разследвания срещу тримата големи в съдебната власт

Видян 967 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разрешава разследванията срещу председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор. Като това трябва да стане с квалифицирано мнозинство от 17 гласа от общо 25 членове на съвета.


Проектът за промени в НПК беше представен от министъра на правосъдието Данаил Кирилов и се отнася до особените правила в случаите, при които има извършено умишлено престъпление от общ характер от някой от тримата висши магистрати.


Проектът посочва, че предложението за такова разрешение от ВСС за временно отстраняване от длъжност на "тримата големи" в съдебната система може да направи министърът на правосъдието или не по-малко от трима от членовете на съответната колегия на ВСС -  сиреч  по волята на контролиращия ги премиер Борисов. Обединяват властите в една десница. То трябва да бъде придружено от подробни писмени мотиви и да се разгледа не по-късно от седем дни от постъпването му. По време на разглеждането трябва да бъде изслушан и предложеният за временно отстраняване от длъжност.


Решението на пленума на ВСС ще подлежи на обжалване в тридневен срок от постановяването му пред петчленен състав на ВАС, определен на принципа на случайния избор измежду всички съдии от този съд. Решението се постановява в седемдневен срок от постъпване на жалбата и е окончателно.


Разследването на висшите магистрати ще се извършва от прокурор от Спецпрокуратурата и Софийската градска прокуратура, според това на кой съд е подсъдно делото.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и