Свързани новини

03.06.2019 09:23

Без вреди в България от Чернобил според хитовия тв сериал

Видян 2061 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Целият свят е приковал поглед в най-хитовия сериал на годината Чернобил. Сензацията от него е, че за разлика от други източноевропейски страни, включително съседна Румъния, България не е спомената сред прецизно изброените държави, над които се е излял радиоактивният дъжд от облака, събрал се след ядрената авария в украинската АЕЦ. Неотдавна се навършиха 33 години от инцидента на 26 април 1986 г. Важно е да се подчертае, че и в момента, поради липса на средства за адекватна поддръжка, украинските централи са твърде рискови, за което експертите неведнъж предупреждават.

Според зрителите на сериала, тогавашният ръководител на СССР Михаил Горбачов, чийто бранд беше Гласността, бил оневинен от създатели за Мълчанието, което КПСС, на която той е бос, налага на медиите в своята страна и в цяла Източна Европа.

По-важната за България новина е, че единственият български политик, лежал в затвора, (не само в ареста) след промените – ресорният вицепремиер през 1986 г. Григор Стоичков, се оказва прав в онова, което винаги е твърдял: че не е имало трагични последствия за страната ни от радиационния облак от Чернобил. Така сериалът индиректно оневинява и свекъра на легендарната ни певица Йорданка Христова. Напомняме, че освен всичко друго, Стоичков е и човекът, на когото се дължи професионалното и краткосрочно – за по-малко от 3 години, построяване на най-голямата и най-сложната сграда у нас – НДК,, превънала се в символ на София.

Бизнес- и политическа провокация срещу Росатом съзряха руските медии в сериала, на който са минали 4 от 5-те епизода. Според могъщата империя за производство на ядрени реактори и изграждане на централи, тв филмът е неправид, създаден, за да се създаде негативно обществено настроение срещу всички, и особно срещу руските проекти за нови АЕЦ в Европа, а и по целия свят. Обвиненията приличат на американските, че Росатом пък организира протестите срещу добива на шистов газ на Стария континент. 

България е пряко засегната и от двете атаки. От една страна, кабинетът Борисов 3 ревизира позицията на кабинета Борисов 1 и последно е ЗА изграждане или по-точно за довършване на АЕЦ Белене, която преди премиерът наричаше „гьол”. От друга страна, първото му правителство забрани не просто добива, но дори и изследванията за шистов и за всякакъв друг газ на родна територия.

Остава ни акваторията на Черно море, но анонсираните от кабинета Борисов 2 несметни, но и неуточнени, количества намерен петрол и природен газ в нашия шелф, се оказват поне до момента на границата на фалшивата новина. 




Етикети
, , , , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,