Свързани новини

31.05.2019 14:34

Булгаргаз закупи 140 млн. куб. м. американски втечнен природен газ

Видян 1856 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е закупила за пръв път американски втечнен природен газ в САЩ в размер на 140 милиона кубически метра, след като "Булгаргаз" подписа сделка за доставка през второто и през третото тримесечие, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, предаде БНР.


Синьото гориво е закупено от регистрираната в Холандия компания "Колмар", като през второто тримесечие ще бъдат доставени 90 милиона кубични метра втечнен природен газ, а през третото тримесечие - 50 милиона кубически метра.


Закупените количества ще влязат в страната ни през обновения терминал за втечнен природен газ край гръцкия град Ревитуса и после през газопреносната система на нашата страна. Така "Булгаргаз" за втори път купува синьо гориво, различно от руското, по своите дългосрочни договори.


"Корабът, превозващ втечнен природен газ от САЩ, е пристигнал на гръцкия терминал за втечнен природен газ край град Ревитуса", посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БНР. "Това е още една стъпка към либерализиране на газовия пазар и ясен знак за диверсификация", допълни тя.


Първата доставка в България на втечнен природен газ от САЩ е от американския производител Cheniere, а втората - от американското поделение на British Petroleum, посочи г-жа Петкова.


Количествата ще бъдат търгувани на бъдещата газова борса, обясни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов: „Нашата амбициозна цел, която сме си поставили, е борсата да започне да функционира от 1-ви октомври тази година, което води много напреднали преговори, включително и с Централноевропейската газова борса, и тези количества желанието на „Колмар“ е да ги търгува на борсовия сегмент. Цената ще бъде тази, която пазарът покаже, че е готов да понесе“.


Част от закупените количества американски втечнен природен газ ще бъдат нагнетени в газохранилището в Чирен. Те ще са на по-ниски цени от постановените от регулатора 45 лева за мегаватчас. Това ще позволи от юли "Булгаргаз" да поиска, макар и символично, поевтиняване на цената на синьото гориво с 0,22%.


Заедно с доставките от гръцката ДЕПА, договорени през април, газовото ни дружество ще спести 15 милиона лева, каза изпълнителният му директор Николай Павлов.


Понастоящем нашата страна купува почти целия си природен газ от Русия.


Предвижда се "Булгаргаз" да започне да получава и азербайджански газ през 182-километровия интерконектор с Гърция, който се очаква да бъде готов до края на 2020-а година и да бъде с първоначален годишен капацитет от три милиарда кубически метра.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей