Свързани новини

19.03.2009 12:22

Станишев се срещна с Виктор Юшченко и Греъм Уотсън

Видян 1606 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Приоритет за нас е да постигнем допълнително финансиране за затварянето на блоковете на АЕЦ «Козлодуй»!", заяви премиерът Сергей Станишев в Брюксел, предаде правителствената прес-служба, цитирани от БГНЕС. Преди да се включи в срещата на върха на ЕС в Брюксел министър-председателят ще разговаря с лидера на либералите в ЕП Греъм Уотсън и с президента на Украйна Виктор Юшченко. Широк кръг въпроси обсъди с млади хора от цяла Европа премиерът Сергей Станишев късно снощи в рамките на младежката конференция „Мир в света”, която се проведе в сградата на Европейския парламент в Брюксел. Сред темите, по които бяха обменени мнения, бяха етническата толерантност, процесите в страните от Югоизточна Европа, ролята и значението на Европейския съюз, както и кризата с доставките на газ от началото на годината и възможностите за повторното отваряне на III и IV блокове на АЕЦ „Козлодуй”.
ЕС имаше политическо условие за затварянето на двата блока, но това беше свързано с присъединяването на страната ни към ЕС, което сме изпълнили, каза българският премиер. Той подчерта, че затварянето на реакторите създава проблем за целия регион, тъй като България е основен износител на електроенергия. Особено силно това се усети по време на газовата криза през януари, припомни министър-председателят. Правителството трябваше да вземе всички необходими мерки, тъй като никой не можеше да предвиди продължителността й. Затова, в случай на задълбочаване на кризата, ние се подготвихме, на базата на член 36 от договора за присъединяване към ЕС, да отворим един от реакторите. Приоритет за нас е да постигнем допълнително финансиране за затварянето на блоковете на АЕЦ „Козлодуй” на базата на солидарността в ЕС, тъй като други държави в аналогични случаи получиха по-големи компенсации за по-дълъг период. Вече сме внесли аргументираното си предложение за това и имаме уверение, че то ще бъде разгледано, каза още премиерът. Днес премиерът Сергей Станишев ще разговаря с евродепутата и лидер на групата на либералите в Европейския парламент Греъм Уотсън и с президента на Украйна Виктор Юшченко. Министър-председателят ще се включи в традиционния работен обяд и срещата на лидерите от ПЕС, предшестваща срещата на върха на Европейския съюз. За 16:00 ч. е предвидено началото на първата работна сесия на пролетния Европейски съвет. Финансовата и икономическата криза и промените в климата ще бъдат основен акцент по време на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на ЕС.
Утре, 20 март, ще се състои заключителната работна сесия на Европейския съвет. Премиерът Сергей Станишев ще представи във видеоконферентна връзка резултатите от срещата на лидерите. Пресконференцията с представителите на медиите е предвидена за около 14.30 ч. Връзката ще се осъществи в сградата на Министерството на външните работи, където има подходящи условия за целта.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния си ум

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния