Свързани новини

27.05.2019 09:26

Сриналата се EНП и ПЕС на кантар в Европарламента

Видян 1611 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Екзит-половене към 18 часа вчера за гласуването във всички страни от ЕС с техните 403 365 851 избиратели показаха, че новият Европейски парламент вероятно ще бъде още по-сложен като конфигурация от досегашния.


Политическото семейство на ГЕРБ-ЕНП се срива от 221 до 160 евродепутати според прогнозите на europeelects.eu. Групата на социалистите и демократите около ПЕС, част от която е БСП, има 150 плюс 9 от Румъния, т.е. 159, но Левицата има още една група от 49 представители.


Подобрение на позициите си бележат либералите, което се дължи на прилива на голямата група евродепутати от неучаствалата досега на изборите в ЕС партия на Макрон. Така АЛДЕ, в която е ДПС, вероятно ще спечели 103 места плюс 2 от Румъния при досега едва 67 кресла в Европарламента.


Досега тези три партии сформираха обща Европейска комисия, за да съберат мнозинство в 751-членния ЕП. От резултатите личи, че това вероятно ще им се наложи отново. Въпросът е кой ще бъде номер 1, за да излъчи новия премиер на Европа.


Сергей Станишев избра Тимерманс за кандидат на червените, тъй като той е социалист, издигнат за комисар от либерално правителство – така ще може да разчита на подкрепата и от двете групи, срещу кандидата на ЕНП Манфред Вебер.  Но за да бъде 100% сигурен шеф на Комисията, социалистите и демократите трябва да успеят да спечелят дори 1 кресло повече от народняците.


Зелените вдигат акциите си като най-вероятно ще увеличат почти с 30% присъствието си в Европарламента – от 50 но 63 места.


Повече от двоен е скокът на крайната десница – от 37 на 77 кресла – това е групата, досега оглавявана от Марин Льо Пен. Към нея най-вероятно италианският й партньор Салвини ще прикрепи 12-те депутати, които се очаква да вкара ФИДЕС на Орбан и засега се водят независими, тъй като се отцепиха от ЕНП.


Льо Пен взема бройки от еврогрупата на консерваторите, които загубиха позиции поради тоталния провал на британските тори, които може да нямат дори едно място в ЕП. Техните отиват при бившите им колеги от Брекзит партията, която спечели вота на Острова и изпрати 28 депутати в парламента на ЕС. С 2 гласа по-малко се очаква да има италианското движение 5 звезди – 26.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.