Свързани новини

20.05.2019 16:05

Зеленский положи клетва и разпусна парламента

Видян 1630 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Избраният за президент на Украйна Владимир Зеленский положи клетва като шестия държавен глава и разпусна парламента, съобщават украински и руски медии.


 По време на тържествено заседание във Върховната рада председателят на Конституционния съд на Украйна обяви встъпването в длъжност на Зеленский като президент на страната. Новият държавен глава получи официалните регалии - жезъл, гербов печат и знак във вид на огърлица. Зеленский получи и удостоверение от шефа на ЦИК.


Във встъпителното си слово пред парламента той обяви, че разпуска Върховната рада и правителството. Новият украински президент заяви, че свиква предсрочни избори, без да изчаква вота, който би трябвало да се състои през октомври. "Разпускам парламента", заяви той пред депутатите и делегациите от чужбина, събрани на тържествено заседание на Върховната рада.


Напомняме, че досегашното мнозинство в украинския парламент принадлежи на партията на загубилия президентските избори Петро Порошенко. Преди редовните избори депутатите биха могли да блокират всяко решение на Зеленский, който в момента няма свои хора в законодателния орган. Новият президент призова членовете на правителството да "освободят място за бъдещите поколения".


По време на инагурацията си Зеленский цитира 40-тия президент на САЩ Роналд Рейгън и подчерта, че правителството не разрешава проблемите, а е основният проблем. Изборът на цитат не е никак случаен. Припомняме, че подобно на Рейгън и Зеленский замени актьорската професия на политическа кариера.


Освен това новият украински президент поиска оставката на шефа на украинската служба за сигурност Василий Грицак, генералния прокурор Юрия Луценко и на военния министър Степан Полторак. Украинският министър на отбраната  вече подаде оставка.


Държавният глава поиска от Върховната рада да приеме закон за отнемане на депутатския имунитет, наказателна отговорност за незаконно забогатяване, промени в Избирателния кодекс и открити избирателни списъци.


Същевременно стана ясно, че президентът на Русия Владимир Путин не планира да поздрави Зеленский за встъпването му в длъжност, съобщи Москва таймс.


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков поясни, че Путин ще поздрави новия държавен ръководител на Украйна, ако Зеленский допринесе за урегулиране на конфликта в Източна Украйна и постигне първи успехи в нормализирането на отношенията с Русия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.