Свързани новини

09.05.2019 11:49

Витанов: В ЕС има африкански неравенства

Видян 927 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„На тези европейски избори битката не е само за Европа, а и за България“. Това заяви кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ Петър Витанов в дебат по БНТ. Според него Европа трябва да бъде по-социална, солидарна, да възстанови онзи социален облик, който е имала до 80-те години. „Битката е и за промяна на българското управление, защото то трябва да се основава на закона и да повишава благосъстоянието на хората. Промяната идва с №18 : „БСП за България“, категоричен е Витанов.


„Като начин на мислене войната се завърна в Европа. Много хора говорят доста войнствено и войната се възприема като легитимен инструмент за решаване на спорове. А ЕС е проект на мира, който е създаден като контрапункт на онези войни от първата половина на 20 век“, коментира Петър Витанов. Според него войната предизвиква бежанския поток, а бедността – миграцията. Той обясни и по какъв начин може да бъде решен този проблем. „Чрез съдействие за установяване на траен мир в държавите, където има война. Трябва да се възстанови държавността в тези райони. Да има повече средства и по-широко обхват на Фронтекс. Солидарен, единен подход на всички държави“, посочи той. По повод квотите, Витанов подчерта, че трябва да се разглежда коя държава има възможност да приеме мигранти, защото България няма такава възможност. „Тя е най-бедната, а и самите ние се превърнахме в мигранти. Дори мигрантите не искат да останат тук. Проблемът е, че и собствените ни граждани не искат да останат“, каза още кандидатът за евродепутат. Той коментира, че ГЕРБ говорят какво били свършили, но посочи какво не са. „За 10 години в Шенген ли влязохме, мониторинговия механизъм ли свалиха, в Еврозоната ли ни допуснаха, осуетиха пакета „Макрон“? Това, което свършиха, е да ни лепнат етикет: „Най-бедната и най-корумпираната държава“. Отдалечихме се от Европа“, категоричен е Витанов. По неговите думи реалната причина да не сме в Шенген е, че сме най-корумпираната държава.


Витанов заяви, че пакетът „Макрон“ е пример за Европа на две скорости. „Той не решава проблемите на българските работници, а на пазара на френския работодател в транспортните фирми“, каза още той. „Упрекът ми не е толкова към българските евродепутати, а към неумението на българското правителство да се възползват от възможностите, когато председателствахме съвета на ЕС“, допълни кандидатът за евродепутат. Според него е трябвало да ползваме онзи инструментариум в Съвета по транспорт, където трябваше да се вземат тези решения, но дори не е влязло в дневния ред. „Проблемът беше добутан до австрийското председателство, които имат диаметрално противоположни интереси“, подчерта Витанов.


„Европа е изправена пред криза на идентичността. Тя се тресе пред неизвестността на своето бъдеще“, каза още кандидатът за евродепутатът. Според него големият проблем на днешна Европа е липсата на солидарност - социалният характер на Европа. „Ние имаме африкански неравенства в ЕС. Битката е за интегриране на бедните към богатите, за младите, за образованието – все повече са хората, които нямат достъп до образование, за доходите, социалните права, за минималната работна заплата и пенсия“, допълни той. Витанов заяви, че във „Визия за Европа“ приоритет номер 1 е възстановяване на социалния облик на Европа и преодоляване на неравенствата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак