Свързани новини

02.05.2019 11:47

Мей уволни министър заради теч на информация за Хуауей

Видян 1273 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британският министър на отбраната е уволнен заради изтичане на информация от заседание на Съвета за национална сигурност за това може ли да бъде допусната китайската компания "Хуауей" до инфраструктура за мобилни комуникации от ново поколение.


Това е събитие без прецедент в модерната история на страната, отбелязват медиите в Лондон.


Последният сходен случай е от 1947 г., когато финансовият министър Хю Далтън е отстранен заради изтичане на информация към вечерен вестник за националния бюджет малко преди той да го представи пред парламента. Разликата е, че Далтън не отрича да е източникът на данните в един малък параграф в статията, докато Уилямсън отрече да стои зад публикацията в "Дейли Телеграф" от миналата седмица.


Новият министър е Пени Мордънт, която от 2017 г. отговаряше за британските програми за международно развитие. Тя е поредната жена в Западна Европа, която заема поста на министър на отбраната.


В съобщение от кабинета на премиера се казва, че Тереза Мей го е помолила тази вечер да напусне правителството, защото е "изгубила доверие в способността му да служи като министър на отбраната и член на нейния кабинет". Министър-председателят бе информирана за поведението му около разследването за обстоятелствата около непозволеното разпространяване на информация от заседанието на Съвета за национална сигурност, допълва съобщението.


В прощално изявление от министъра той заявява, че по никакъв начин няма участие в изтичането на данни, както и че е приел уверения от подчинените си, че и те не са участвали в нещо подобно.


Преди дни финансовият министър Филип Хамънд заяви, че страната трябва да разплете докрай кой е дал данни от поверителни дискусии на среща на най-високо ниво. Миналия вторник високопоставени министри и началниците на спеслужбите се споразумяха, че "Хуауей" трябва да бъдат изключени от всички основни елементи на 5G мрежата в страната, както и да ограничат достъпа на компанията до звена с по-малко значение.


Изтичането на подробности за разговорите предизвика гняв в парламента и остри критики в разузнавателната общност, допълва "Ройтерс". "Доколкото ми е известно, никога не се е случвало подобно нещо от заседание на Съвета за национална сигурност и затова е още по-важно да разровим тази история до дъното", каза в петък Хамънд.


Министърът на културата Джеръми Райт каза, че не изключва и наказателно разследване. От кабинета на Тереза Мей казаха тази вечер, че тя смята случая за приключен и няма нужда от полицейска намеса.


"Не става дума за същността на това какво е изтекло. Това не е някаква информация, която ще обърне света с краката на горе. Но е важно да защитим принципа, че нищо, случващо се на тези заседания никога ен бива да бъде повтаряне извън залата", допълви Хамънд.


Част от емоциите около случая са предизвикани и от това, че решението на Лондон да не изолира изцяло китайците от 5G мрежата противоречи на призивите на САЩ, подозиращи "Хуауей", че може да разузнава в полза на Пекин. Има опасения, че това ще намали споделянето на секретна информация между петте най-обвързани държави: САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия.


 


Източник: Дневник


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева