Свързани новини

15.04.2019 09:26

Депутати от ГЕРБ и енергобосове на държавни фирми, назначени от Д.Добрев в 1 блок

Видян 7933 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фирмата Интех Инвестмънт, построила апартамента, купен от братовчедката на от дни бившия депутат Делян Добрев за 273 евро на квадратен метър и прекупен от майка му за 385 евро, където сега под наем – но невярно деклариран като сума и квадратура пред КОНПИ, живее самият политик  е създадена на 9 февруари 2016 г. със съдружници Ню Хоум ЕООД и Неопрофит ЕООД, всеки с 1000 лв. капитал. Биволъ разкрива: „Ню Хоум е проектантска фирма на Николай Спасов Иванов, а Неопрофит е фирма на Делчо Пехливанов от Хасково – града на Д. Добрев и неговия Кумгейт. Месец след създаването на Интех, той прехвърля Неопрофит на майка си Мария-Антония Пехливанова.


Делчо Пехливанов е бизнес партньор с кмета на Минерални бани – Хасково Мюмюн Искандер от ДПС. В активите му има голямо количество апетитни заменки на земи в хасковски и харманлийско, извършени през 2009 г. в края на мандата на Тройната коалиция. По информация в медиите преди време той е бил нападнат и пребит с железни пръти от двама мъже посред бял ден в Хасково.


Малко след като е създадена, Интех Инвестмънт придобива  парцел в Манастирски ливади за 561 049 лв. от частни лица. Пет месеца по-късно се сдобива с разрешение за строеж (231/09.08.2016 г.) от кмета на район Витоша за 3875 кв.м. РЗП) и започва да продава апартаменти “на зелено”. В страницата на фирмата в социалната мрежа Facebook може да се проследи как върви строежа от изкопа до озеленяването около него, приключило през август 2018 г., когато се нанасят първите новодомци.


Докато строи в Манастирски ливади, Интех Инвестмънт не страда от липса на ликвидност, макар че няма никакви данни за ипотекиране на терените или за особен залог на фирмата вследствие на банков заем. През февруари 2018 фирмата придобива втори парцел за 1 208 702 лв. в Кръстова Вада (квартала от другата страна на бул. България, където живее и кметът на София), където строи още една жилищна сграда. Продажбата “на зелено” е стартирала и до момента са продадени 12 апартамента с декларирана стойност 1,36 милиона лева.


Сред известните лица и техни роднини, които са придобили апартаменти в сградите на Интех Инвестмънт вече изброихме членовете на хасковския Дриймтийм от Кумгейт – Консулов, Гаргов и майката на Делян Добрев, но има и много други:


   Петьо Ангелов Иванов – изпълнителен директор на БЕХ, съученик на Делян Добрев е придобил мезонет 209 кв.м. само за 94 050 лв. в същата сграда като майката на Делян Добрев, но на противоположния ѝ край. Апартаментът е на най-високия етаж и с голяма тераса.


   Двете дъщери на депутата от ГЕРБ-Хасково Георги Станков, прочул се с тортата гарнирана с пачки евро са се пазарували “на зелено” в бъдещата сграда в Кръстова Вада.


Таня Станкова, която е юрисконсулт на община Харманли, е броила  51 305 лв, за апартамент 56 кв. м. и гараж 13 кв.м., а Весела Русева 53 305 лв. за подобен имот. Как ли го правят със заплатите на провинциални чиновнички, недостигащи 1000 лв. бруто?


Директорът на Свободна зона – Свиленград Маври Инджебазов купува апартамент 63.7 кв. м. за 72 216 лв.


Хасковският адвокат Филип Михайлов Димов е счупил рекорда по евтиния с 28 625 лв. за апартамент 63 кв. м. и гараж 18 кв.м. Съпругата му Магдалена също е взела 50 кв. м. и гараж за 22 580 лв. По-късно Филип Димов си купува гараж 13 кв.м. за 11 734 лв., което е ясен индикатор за симулативната цена на апартаментите.


     Шефът на Неохим Димчо Стайков Георгиев е съдружник с майката на Делян Добрев – Златка Добрева във фирмата Скилас, а също така част от фирмения кръг на нейната племенница и съпругът й Гаргов, спечелил десетки милиони от обществени поръчки. Той е напазарувал от Интех два апартамента (51 кв.м. и  77 кв.м.) в сградата в Манастирски ливади и два гаража за 79 764 лв. Но също така Георгиев е купил право на строеж за апартамент 136 кв. м. и гараж в несъществуващата още сграда в Кръстова вада с деклариран материален интерес за цели 319 051 лв.


Такава е и реалната пазарна цена на имотите ново строителство в района – около 1200 евро на кв. м. Тази сделка на приближения на Добреви бизнесмен опровергава всички приказки за покупки на право на строеж на смешни цени.


Според данни от Имотния регистър до момента в сградата на Интех Инвестмънт в Манастирски ливади са продадени апартаменти и гаражи на обща стойност 2,5 милиона лв.


Ако се приеме, че себестойността на строителство на кв. м. е 600 лв. (доста консервативна цена, след като Артекс обявиха себестойност от 600 евро на квадрат), то при 3875 кв.м. РЗП инвеститорът би трябвало да налее 2,3 милиона лева. Като се добави цената на земята – 561 049 лв., сметката става 2,86 милиона лв. или с 360 000 лв. повече от продажбите -директна загуба.


Едно от обясненията за тази не особено рентабилна инвестиция е, че не всички имоти са вписани на реалната им пазарна себестойност, като съответно са спестени местни данъци и такси.


А къде е НАП при такова декларирано укриване на данъци????


На фона на тези данни би било логично КПКОНПИ да извърши същата подробна проверка на Интех Инвестмънт, като проверката на Артекс, обявена след като Свободна Европа и Антикорупционният фонд разкриха евтиния луксозен апартамент на Цветан Цветанов. Засега, въпреки шума около оставката на Делян Добрев, няма индикации за такава активност от страна на антикорупционната комисия, затънала също в скандала Апартаментгейт начело с шефа си Пламен Георгиев и неговия заместник Антон Славчев (и техните евтини жилища, придобити като длъжностни лица)”, пише Биволъ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Защо прокуратурата не се самосезира за това, откъде са взели тези пари?

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева