Свързани новини

12.04.2019 09:26

ДОВИЖДАНЕ вика Габрово на властта

Видян 5028 пъти | Коментари 1
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Габровци посрещнаха  с призиви за оставка специално изпратения да потушава недоволството им местен вицепремиер Томислав Дончев. Те скандираха „довиждане” пред изтипосания пратеник на властта. Положението напомня Варна 2013г. преди първото сваляне на Борисов. Според местните жители властите дори спряха интернета и електроснабдяването в Габрово. В първата вечер на протеста градът се оказа изолиран от света, заради излизането на снимки на насилие на полицията над протестиращите и информации за ранени. Един от тях -операторът на местната медия 999, изваден на носилка. Заради това бе освободен шефът на МВР в областта. Подобна практика последно е прилагана само в страни като Северна Корея, Зимбабве и частично в Турция, когато в страната беше въведено военно положение. Междувременно протестите продължиха и през уикенда. За размириците кабинетът обвини кметицата от ГЕРБ - лична номинация на Томислав Дончев.


Припомняме, че до масовото недоволство в града се стигна след, след като на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка. Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в областния град. Пет поредни дни недоволстващите настояват институциите да гарантират сигурност, както и равни права и задължения за всички български граждани. В акциите  се включват по над 2 хил. души.


В града пристигна вицепремиерът Дончев, който е и бивш кмет на Габрово. Той обаче беше освиркан от присъстващите, които насочиха недоволството си към институциите и управляващите. Вицепремиерът беше посрещнат с „довиждане”, адресирано до цялото правителство.


Малко по-късно другият вицепремиер Красимир Каракачанов свика извънредно заседание със службите и МВР в МС. На заседанието той увери, че ситуацията е овладяна. Малко след това стана ясно и че тримата роми остават в ареста за постоянно.


Независимо от това протестите не стихват.


   Въпреки насилието над свои колеги, централните тв медии обаче не отразиха онази част от протестите, на които присъстващите скандирата „оставка” или пък го направиха слабо. След като се видя, че на митинга звучат призиви за сваляне на властта, в града светкавично бяха изпратени футболни агитки, за да маргинализират протеста на гражданите. Веднага след това медиите отразиха наличието на пиротехника в тълпата и обстоятелството, че жандармерията, придошла от цяла България,  вече е „свалила щитовете в знак на добра воля”.


Премиерът Бойко Борисов увери, че лично е пратил жандармерията заедно с вътрешния министър Маринов. "Има ли избори, веднага се издига етническото напрежение", заяви той.  Той посочи, че органите на реда в Габрово трябвало да му докладват за случващото се, така че той да изпрати още "100, 200, 300 полицаи".


На практика обаче това е поредният протест, запален заради напрежение между българи и роми, без оглед на предстоящите избори. През последните няколко месеца такива имаше в Асеновград, Мъглиж, Велинград, Ихтиман, Ботевград, Бургас, Гълъбово, Войводиново.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Само спирането на интернета може да послужи за искане на оставка на цялото правителство.

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.