Свързани новини

17.03.2009 13:26

Германски експерт: Приемането на БГ и Румъния се оказа голяма грешка

Видян 1568 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приемането на Румъния и България в Европейския съюз се оказа голяма грешка. Западните балкански страни в определена степен са жертви на това прибързано приемане, заяви в интервю за информационна агенция "Регнум" директорът на Центъра за приложни политически изследвания към Мюнхенския университет и член на борда на директорите на Фондация "Бертелсман" Вернер Вайнденфелд, цитиран от БГНЕС.


ИА Регнум: Според вас не беше ли грешка толкова бързото приемане в ЕС на Румъния и България в началото на 2007 г.? Политически оправдана ли е необходимостта да се дотират техните икономики, а също така въпросът /и придружаващите го икономически и социални проблеми/ с имигрантите от тези страни, които създават толкова много проблеми на ЕС?
Вернер Вайнденфелд: Стана ясно, че Румъния и България още не бяха готови за членство, когато те се присъединиха към ЕС през 2007 г. И вътре в самия Евросъюз мнозина смятаха поканата за преждевременно решение. Не трябва да се забравя, че решението до голяма степен беше политически мотивирано, тъй като това беше награда за двете страни за стабилността през 90-те години на ХХ век. Но това се оказа голяма грешка – да се гарантира членство на страна преди тя да бъде премине проверката как изпълнява задълженията си, необходими за присъединяването й към съюза. ЕС получи урок от този опит, който в определена степен обяснява, защо някои страни-членки днес проявяват предпазливост, когато стане дума за преговори със западните балкански страни. В някаква степен днес тези държави са жертва на преждевременното решение на ЕС за присъединяването на Румъния и България. Що се отнася до имиграцията на румънците и българите в други европейски страни, още е твърде рано да се оценява тяхното реално влияние върху социално-икономическата ситуация в Европа. Докато някои страни, подобно на Германия, както и преди блокират имиграцията, Испания получи изгоди от трудовата имиграция през последните години. Макар с увеличаване на безработицата в Испания, новите имигранти, вероятно, ще се сблъскват все по-често с дискриминация, която може да има сериозни социални последствия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак