Свързани новини

09.04.2019 09:30

Няма разрешително за Зл.век, по закон: до 9 етажа

Видян 2624 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     "Златен век" в крайна сметка няма строително разрешително. Прословутият вече в цялата страна небостъргач на строителната компания "Артекс", намиращ се в столичния квартал "Лозенец", е строен без такова разрешително от ноември 2018 г. насам, стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с инициативния комитет "За Лозенец", който се бори против сградата, съобщава Капитал. На срещата са присъствали и кметът на София Йорданка Фандъкова, главният архитект Здравко Здравков, министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, нейният заместник Валентин Йовев и шефът на ДНСК арх. Иван Несторов.

Така излиза, че се наложи премиерът лично да се занимае с един строеж, за да може няколко държавни и общински структури да координират позициите си и най-накрая да стигнат до общото решение, че "Златен век" не се ползва от приетите в парламента промени в Закона за устройство на територията и няма 10-годишно, а 5-годишно разрешително.

Строежът ще бъде спрян окончателно със заповед на Дирекцията за национален строителен контрол следващия понеделник. "За мен това е огромна победа на гражданското общество", коментира пред "Капитал" Воислав Тодоров, член на инициативния комитет и общински съветник.

Тази победа обаче идва с няколко много сериозни въпроса, сред които какво ще стане с досега построеното, каква ще е съдбата на фирма "Артекс" и защо един куп институции не можаха да видят изтеклото разрешително преди срещата си с Борисов.


Фокус-мокус, няма разрешително


На срещата е станало ясно, че според всички на масата поправките в Закона за устройство на територията (ЗУТ) от февруари 2017 г., с които срокът за разрешителни за строеж на обекти от втора категория (големи инфраструктурни обекти и сгради за обществено обслужване) се удължава от 5 на 10 години, не важи за "Златен век".

"На днешния разговор всички се разбрахме, че разрешението за строеж е изтекло до ноември 2018 г.", заяви главният архитект Здравко Здравков, който поддържа тази теза отдавна и беше отказал да презавери разрешителното.

Това означава, че разрешителното на обекта е изтекло през ноември 2017 г., а инвеститорът не е спазил едногодишния срок, в който може да го презавери. "Ако искат, "Артекс" могат да започнат процедура по издаване на ново разрешително, но то трябва да отговаря на действащото законодателство. "Лозенец" е зона с ограничение на височината на сградите от 26 метра, което е около 9-10 етажа. В момента "Артекс" са построили 18", заяви Воислав Тодоров.

Мирянов отвръща на удара


Спирането на строежа трябва да стане до седмица, а "Артекс" по-рано през деня изпратиха позиция, че строежът е законен и трябва да бъде завършен до януари 2020 г. В писмото до медиите управителят на "Артекс проект" Пламен Мирянов, син на собствениците Пламен и Весела Мирянови, обяснява в писмото, че "един конфликт има две страни, но винаги една истина". "Как без нашето участие ще отсъдите кой е прав? Така както каните г-н Мариан Башур (от ИК "За Лозенец"), моля Ви поканете и мен", пише в писмото.

В него е описана хронологията на строежа "Златен век" и за пореден път е изказана тезата, че разрешителното за строеж е със срок 10 години - до 2020 г. Също така се споменава, че е поискано презаверяване на разрешителното, но не е получен отговор от Здравков, преди "Артекс" да оттеглят искането си заради променения закон.

Неизвестните: строежът и "Артекс"


Ако строителната компания обжалва в съда заповедта за спиране на строежа (ако се съди от позицията им, че досега всичко е законно, това е логичен ход), това ще значи поне две инстанции, което ще отнеме в добрия случай над година. Заповедта обаче е принудителна и влиза в сила веднага.

Това значи, че строежът на сградата спира на кота 18 етаж и ще стои така дълго време. Не става ясно, първо, какво ще се случи с надстроените етажи над 26 метра (ако съдът потвърди държавната позиция) - дали ще бъдат срутени и кой би поел разходите за това.

Второ, не е ясно какво ще стане с "Артекс" за това време. Компанията, създадена за сградата - "Златен век", вече има приходи от продажби за 2016 и 2017 г. за над 5.5 млн. лв., които вероятно са обвързани с неустойки. Хората и компаниите, вече инвестирали в тази сграда, ще бъдат силно притеснени за това кога ще бъдат завършени площите и дали изобщо ще бъдат. Другият натиск ще дойде по линия на кредитното финансиране. Строеж от такава големина изисква сериозни финансови средства. Те са обезпечени с договори за заем от Уникредит Булбанк общо за около 16 млн. лв. Към края на 2017 г. задълженията на дружеството към банката са били 8.2 млн. лв. Това не отчита най-активната откъм строителство година - 2018 г.

Кой ще понесе отговорност


Третият и най-голям въпрос е каква отговорност ще понесат всички институции на срещата с Борисов. Едно от лицата на нея е било зам.-министър Валентин Йовев. Неговото писмо е цитирано от компанията в кореспонденцията до Здравко Здравков, за да се обоснове удължаването на разрешителното.

В писмото (което "Капитал" поиска по ЗДОИ, но още чака, и части от което се появиха във фейсбук профила на журналиста Генка Шикерова) Йовев казва: "Разрешения за строеж ще могат да се презаверят еднократно по сега действащия ред, по отношение на срока за завършване на строежа. В конкретния случай... срокът за завършване на строителството е 10 години и се отчита от датата на започване на строителството."

Какво ще стане с 18-те етажа на вече построената сграда?


Писмото е цитирано от главния архитект Здравко Здравков, който е одобрявал заповедите за промяна на инвестиционния проект след ноември 2017 г. Той се оправда с това, че заповедите са одобрявани в законовия срок от 1 година, в която фирмата е можела да поиска презаверка на разрешителното.

След срещата днес Войслав Тодоров обясни, че Йовев е казал, че "не носи отговорност за тълкувателното писмо, защото не е адресирано до "Артекс", а до управителя на фирма "Кристела" арх. Пламен Мирянов". Това е йезуитски опит на зам.-министъра да се отърве от една изключително неудобна за него и институцията му ситуация.

"Кристела" е старото име на "Артекс Златен век", засегнатият строеж е един и същ, а тълкуването на Йовев е ясно.
Тълкуване на зам.-министър на регионалното развитие, който се явява "шапка" на ДНСК, принципно се приема като задължително от институциите под него.

Ако "Артекс" спечелят съдебното дело, а с оглед на писмото това не изглежда слабо вероятно, хаосът около небостъргача ще излезе повече от златен на всички засегнати”, пише Капитал.




 Източник: Капитал



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.