Свързани новини

28.03.2019 13:15

Рискът от рак при 1 бутилка вино на седмица = на риска при 10 цигари

Видян 2172 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Пиенето само на една бутилка вино на седмица увеличава риска от рак при жените в същата степен, както пушенето на десет цигари, според нови изследвания на University Hospital Southampton NHS Foundation Trust, Bangor University и University of Southampton.


Проучването, което е първото, което сравнява рисковете от рак при пиене и тютюнопушене по този начин, оценява, че ако 1000 мъже, непушачи, и 1000 жени, непушачи, пият по една бутилка вино на седмица през живота си, около 10 мъже и 14 жени ще развият рак.


За жените пиенето на една бутилка вино на седмица увеличава абсолютния риск от рак в същата степен, както пушенето на 10 цигари седмично, при мъжете - на 5 цигари.


При жените приемът на алкохол е свързан с повишен риск от рак на гърдата, а при мъжете е свързан с рак на стомашно-чревния тракт и черния дроб.


И ако 1000 мъже и 1000 жени са пили три бутилки вино седмично през целия си живот, около 19 мъже и 36 жени могат да развият рак.


Разликата между половете се увеличава в резултат на връзката между алкохола и рака на гърдата.


Екипът твърди, че три бутилки на седмица са еквивалентни на осем цигари на седмица за мъже и 23 цигари на седмица за жени.


В списание BMC Public Health изследователите заключават: "Една бутилка вино седмично се свързва с повишен абсолютен риск от злокачествени заболявания, свързани с алкохола при жени, начело с рака на гърдата, еквивалентен на повишения абсолютен риск от рак, свързан с 10 цигари на седмица."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци