Свързани новини

09.03.2019 08:23

Не-частните болници са фалирали на практика

Видян 5019 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Върви процес на подменяне на държавното здравеопазване с частно, каза в интервю за предаването Това е България на Радио Фокус д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването. Според нея българското здравеопазване е докарано до състояние на сергия.

„Системата работи за обороти, тъй като от тях се формира възнаграждението на работещите в нея. Тези обороти не се контролират и трудно биха могли да бъдат. Трудно доказуема е нецелесъобразността във въртенето на оборотите. Ежегодно се увеличават и средствата за здравеопазване, ежегодно растат и дефицитите в системата. Диспропорциите на възнагражденията на работещите в сектора са отчайващи. Видяхме протеста или опита за такъв на медицинските сестри, а в същото време някои от специалностите на лекарите са възнаградено твърде добре“, каза тя.

Д-р Мими Виткова допълни, че абсурдите могат да бъдат решени, но няма политическа воля това да стане. Тя предлага всяка структура в здравеопазването, която иска да ползва публичен ресурс, да не бъде търговско дружество, да не работи на печалба и да бъде регистрирана по специалния закон за лечебните заведения. Според нея когато се откъсне заплащането на лекарите от оборотите на болницата и когато няма интерес да се въртят празни обороти, ще може да се спестят доста средства, за да се направи социално по-търпима здравната система.

Голям процент от обществените болници са в реален фалит, подчерта д-р Виткова. Тя допълни, че в лошо финансово състояние са почти всички общински болници, както и висок процент от областните болници. Според д-р Мими Виткова постоянното откриване на нови частни болници означава, че частният инвеститор има интерес това да се случва, докато в обществените болници е точно обратното.

„Отговор на тези въпроси няма. Това се наблюдава и от управляващи, и от опозиция, която има изключително голяма отговорност за това, което се случва в социалните системи, включително в здравеопазването. Те са странични наблюдатели, от време на време има предизборни изблици и никакви задълбочени анализи и конкретни предложения“, заяви д-р Мими Виткова. По думите й в сегашното си състояние системата ще издържи дотогава, докато българинът търпи това.

„Най-голямата трагедия е, че ние очакваме по улицата да се появят болни хора и едва тогава да реагираме. Болният човек е беззащитен и не може да очакваме той да реши проблемите на системата“, допълни д-р Мими Виткова.

Здравната ни система е най-пазарно ориентираната в Европа, добави тя. И отбеляза, че европейските здравни системи са социално ориентирани.

„Нашата система е най-пазарно ориентираната система в Европа, защото 50% от разходите са от джоба на пациента, средно в Европа това са 15% от разходите“, заяви д-р Мими Виткова. Тя посочи, че преди няколко дни е имала


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,