Свързани новини

28.02.2019 09:46

Съдът преоцени на 50 000 лв. съсипаната кариера на ексминистър Божидар Нанев

Видян 1290 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският апелативен съд отреди обезщетение в размер на 50 хил. лв. на бившия здравен министър Божидар Нанев. Той ще получи това обезщетение във връзка с делото за сделките  за антивирусния препарат Тамифлу, по което той беше оправдан. Според САС това дело наистина е съсипало кариерата му, но справедливото обезщетение за него е 50 000 лева. Така Апелативният съд отмени решението на Градския съд, който постанови обезщетение в размер на 100 000 лв.


Бившият здравен министър заведе делото срещу прокуратурата, като твърди, че процесът срещу него е сложил край на лекарската му практика в България и на политическата му кариера, тъй като е емигрирал във Франция. Освен това той описва колко тежко е преживял незаконното обвинение и това, че болната му майка е починала преди да разбере, че е невинен, а той се чувствал виновен за смъртта ѝ.


Нанев беше обвинен, че в края на 2009 г. е сключил договор за доставка на лекарството срещу грип Тамифлу с фирма Рош България, вместо да се възползва от оферта на Здравната служба на Великобритания и от това са настъпили вреди за около 2.4 млн. лева от разликата между двете предложени цени. Договорът с Рош бил за доставка на 200 000 дози и за отложено плащане през 2010 г., когато вече е щяло да има планирани и пари в бюджета. В същото време, офертата от Великобритания включвала незабавно плащане, плюс транспортни разходи, а освен това имало опасност лекарствата да са с изтекъл срок на годност на следващата година и след това да се плаща за унищожаването им. Затова и в министерството били на мнение, че офертата е неизгодна. На две инстанции съдилищата приеха, че сделката не само не е била неизгодна, а е била икономически оправдана и необходима.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв