Свързани новини

27.02.2019 09:38

България се оплете в дипломатически скандал с подслушване

Видян 1506 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  
Преди две години българските власти забъркаха абсурден дипломатически скандал с използване на специални разузнавателни средства срещу посолства в София. Първо, службите са направили над 50 искания за подслушване на дипломати в нарушение на международното право, които необяснимо са били одобрени от Софийския градски съд. От тогава досега тече още по-абсурдно разследване, чиято цел изглежда не е да открие виновниците, пише Mediapool.
Две години по-късно разследването на прокуратурата е доникъде. То се води за незаконно разрешаване на СРС-та. Обвиняемият би трябвало да е длъжностно лице, но все още е неизвестен.
Причината – прокуратурата не е получила достъп до документите и затова не може да издири виновния и да му повдигне обвинения.
Съдът многократно е писал писма до Националното бюро за контрол на СРС-тата и до парламентарната комисия за контрол на службите заради спора може ли да даде на прокуратурата исканите документи. Отговор не е получен.
Темата изобщо не е маловажна, а казусът – доста заплетен, но очевидно на никой не му се занимава. Бюрото за контрол на СРС по закон има правомощия да проверява и съда, и прокуратурата за нарушения при ползването на СРС-та. Именно като от контролен орган градският съд е поискал становище от бюрото.
Какво се е случило с писмата, не е ясно. Според бившия шеф на Бюрото Бойко Рашков обаче през 2018 г. огромна част от планираната работа не е свършена, защото останалите членове отсъствали и блокирали дейността на структурата.
Рашков неотдавна се раздели с поста си, след като година по-рано влезе в конфликт с главния прокурор Цацаров и шефа на ДАНС Димитър Георгиев, твърдейки, че при прилагането на СРС-та се вършат нарушения. Още тогава председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов заяви открито, че Рашков няма да бъде избран за следващ мандат начело на Бюрото, което в крайна сметка се случи.



Източник: Mediapool.bg.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате