Свързани новини

25.02.2019 09:27

Измамата с асфалта разкрита от Ахчиева

Видян 6423 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Всеки, повдигнал  въпроса за качеството на магистралите и пътищата  в България, винаги среща стена”, пише в брюкселския сайт Euelectionsbulgaria.com журналистката Валя Ахчиева. Тя излезе с поредното си разследване, в което хвърля светлина върху пътното строителство, което се възприема като център на масови злоупотреби и корупция. Погълнати са милиони европейски пари, но въпреки това черната статистика по същите тези пътища се запазва:


  "Поредната  трагедия на пътя провокира първата експертиза на пътищата у нас. След катастрофата край Своге, при която загинаха 20 пътници  от автобус, Върховната административна прокуратура (ВАП) разпорежда на министъра на регионалното развитие и благоустройството  да се извърши проверка в цялата страна за качеството на ремонтирани и новоизградени пътни участъци, които са посочени от МВР с най-голяма концентрация на ПТП.


Нямало проблем с пътната настилка,  сочи докладът на лабораторията изготвен за прокуратурата". Според разследването на Ахчиева обаче, при изпитванията на пробите не отговарят на поставената задача, защото тя е подменена. И така докладът не разкрива истината за качеството  на пътищата.



Проверката е възложена  на АПИ. А тя от своя страна възлага лабораторни изпитвания на Института по пътища и мостове на всички взети проби на участъци от републиканските пътища. Изпитани са проби – изрезки от износващ асфалтов пласт  от 21 участъка от републиканските пътища с концентрация на ПТП.


Министър Аврамова пише на прокурора, че „в резултат на направеното обследване се налага извода, че няма категорични данни, че причините за настъпване на ПТП са влошени повърхностни характеристики на настилката”.


И това бил крайният резултат на проверката  за качеството на износващия горен пласт на асфалта – имало някакви отклонения, но те не били съществени и не можели да предизвикат пътни инциденти.


"Вместо от лабораторията да се занимаят със същността по отношение на качеството на вложените материали , те умишленое се занимават със странични показатели. И така предметът на проверката е подменен, а съответно - и резултатите от нея.


От Института не измериха дебелината на въпросния износващ пласт. Според изискванията, той трябва да бъде точно 4 см. И никой не е измерил дебелината на тези взети 21 проби.  Това е така, защото всеки милиметър под 4 см на износващия горен асфалтов пласт би спестил  много пари на строителя за сметка на качеството на пътя.


Вместо това, в лабораторията са измерили минимални  отклонения във физико-механичните показатели, които не са съществени".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    това е вечното мошеничество,крадене от пътищата и некачествено изпълнение.Дойдоха цигани и асфалтираха тънко една уличка в Д.Лозен,взеха по 1000 лв от къща,а уличката е 3м ширина -има-няма.Ето как шефове печелят чрез уж циганска фирма.....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които