Свързани новини

23.02.2019 08:13

Жилища от транспортни контейнери заменят виетнамските общежития в София

Видян 3284 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Със социални жилища от транспортни морски контейнери ще се сдобие столичният район "Красна поляна" срещу 2.4 млн. лева. В следващите месеци трябва да започне изграждането на три блока с 51 апартамента, в които да бъдат настанени част от семействата, които сега обитават т. нар. виетнамски общежития в кв. "Красна поляна", съобщава Медиапул.

Новите блокове ще са на общински терен в ромския кв. "Факултета" - в близост до местния полицейски участък.

Дългосрочната цел е всички блокове от виетнамските общежития да бъдат съборени, а теренът да се използва за строителство, но на друг вид сгради.

Паралелно с това се подготвят и промени на правилата за даване на общинско жилище. От местната администрация искат те да са готови преди новите блокове за социално слаби семейства. А настояването им е, наред с новите правила за ползване на общински апартаменти, да се вдигнат и наемите.

Процедурата

Модулните социални жилища ще се изграждат от сдружение, в което влизат фирмите "Пам Консулт" и "Менкаура". Те са избрани с обществена поръчка, организирана от район "Красна поляна". Дружеството печели, след като другите двама участници в процедурата са отстранени, тъй като не отговарят на някои от изискванията за участие. Договорът за строителството е подписан в края на януари.

Според него фирмите трябва да изработят технически проект за изграждането на жилищата и след това да ги изградят за 160 календарни дни. Проектът реално е на водещия партньор в сдружението "Пам Консулт" на арх. Румен Първанов. Идеята е да се направят три блока (два от тях свързани). Те ще бъдат построени от използвани транспортни морски контейнери, които ще бъдат монтирани на три нива.

Контейнерите се купуват от близки пристанища. "Не е необходимо да се използват нови контейнери. Главната цел е те да получат нов живот", обясни арх. Първанов. Той добави, че ще бъдат използвани контейнери, които имат сертификат, че са годни за пренос на стоки. Това гарантирало, че материалите им все още не са изживели живота си. Според арх. Първанов контейнерите са подходящи за изграждането на сгради, тъй като металът, от който са направени, не позволявал корозия в дълбочина, което на практика ги правело вечни.


Контейнерите, които ще се ползват за новите модулни жилища, са подобни на тези. СН. ЕПА/БГНЕС

След доставянето им в България, койнтенерите ще бъдат обработени в цеха на фирмата - почистват се, изрязват се врати и прозорци, грундират се, поставя им се изолация, замазка, боядисват се. Работата на самата строителна площадка е малко - основно сглобяване.

За новите социални общински жилища ще са нужни 51 контейнера. Между тях ще се монтират метални конструкции. Така ще се оформят 51 апартамента от по 60 кв. метра всеки. Жилищата ще имат завършена баня с тоалетна, кухня, която ще е свързана с всекидневна и отделно пространство за спални, което обитателите могат да преградят и разделят, както намерят за добре.

Отоплението ще е на ток, а не на твърдо гориво, за да се


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете