Свързани новини

04.02.2019 11:17

От ГЕРБ готвят нови скандални промени в Изборния кодекс

Видян 1638 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Нови промени в Изборния кодекс са предложили от ГЕРБ в опит да си осигурят служебна победа на предстоящите местни избори. Повечето от текстовете са в разрез с всички конституционни права на гражданите, съобщи Дума. Вносител на промените е неизвестната Анна Александрова от ГЕРБ.


Част от предложенията засягат обжалването на изборни резултати и сигнали за изборни нарушения. Според промените, решенията на ЦИК вече ще се обжалват пред Административните съдилища по местонахождения на ОИК/РИК, чието решение се обжалва. Административните съдилища реално са зависими от местната власт. Подобни скандални случаи вече имаше с обжалването на резултатите от изборите в Галиче и Беден, коментира юристът Аглика Виденова.


Друга от поправките гласи, че решенията на СИК, РИК, ОИК И ЦИК ще се вземат не с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете, а с обикновено мнозинство. Съставът на комисиите е на квотен принцип, според броя народни представители от парламентарно представените политически партии. Което автоматично означава, че ГЕРБ в момента имат около 50% от представителите в комисиите. С обикновено мнозинство решенията винаги ще са в тяхна полза.


ГЕРБ се канят да отменят втора инстанция в административния процес при обжалване на изборните резултати. Освен това ако съдът отмени решение на ОИК или РИК и обяви изборен процес за незаконосъобразен, няма да има нови частични избори. А ще се изисква ново решение на ОИК за резултатите, което обаче няма как да е базирано на различни от първоначалните протоколи, дори и те да са обявени за фалшиви.


Не на последно място - ГЕРБ продължават да не правят стъпки към актуализация на избирателните списъци. Кметовете и местната администрация имат задължение да поддържат и актуализират данните в ГРАО. Това обаче умишлено не се прави и избирателните списъци са пълни с мъртви души. 19’ вече Ви разказа, че разликата между данните на НСИ и ГРАО е над един милион души, както каза зам.-шефът на НСИ.  Тази бройка е досатъчна, за да се осигури изборна победа.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.