Свързани новини

04.02.2019 09:42

Отиде си Лорина - едно от децата на Системата ни убива

Видян 2821 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Напусна ни едно от децата, които участваха активно рамо до рамо с майките си на протестите за поправки в Закона за личната помощ, съобщи Фрог. Лорина беше само на 22 години и страдаше от ДЦП, заедно с майка си Илияна Мелева тя стана част от акциите на Системата ни убива. Въпреки годините си, сгушена в количката си, тя изглеждаше като едно малко дете. Припомняме, че нейният случай обаче се открои сред другите, след като през юли м.г. тя  беше изгонена от центъра на НПО Асоциация на родителите на деца с епилепсия, защото майка й подкрепяше протестите.


Тогава Илияна сподели пред медиите, че детето й е било изгонено от специализирания център, именно защото се включила в движението Системата ни убива. Напомняме, че движението се зароди на фона на исканията за поправки в Закона за личната помощ от страна на майките на деца с увреждания. Жените месеци наред бяха в палаткови лагери пред НС, а по-късно и пред МС. Напомняме, че от ЧНГ инвалидите са със спрени помощи и ще загубят 1 месечна сума заради неадекватната власт.


Скандалният инцидент с Лорина и майка и беше нагледен пример за това как работи въпросната система. „При последното посещение, за това, че подкрепям протестите,  ме посрещнаха с думите:  „Ти защо си дошла тук, ма“, с потресена заяви след инцицента Илияна Мелева. По думите и децата станаха свидетели на тази разправия. Някои от тях се разплакаха, разказа още тя. „Беше унизително. Сякаш не се борим за живота на децата ни, а се разправяме на някой пазар”,  поясни Илияна. В телефонен разговор по-късно с шефката на асоциацията Веска Събева, чула аналогични думи. „Най-много се изненадах от отношението на другите майки. Тези, които са наети на работа в НПО-то за 400 лева месечно, видимо са настроени срещу мен. Другите ме разбират, обадиха се да изразят  възмущението си”, допълни тя. И уточни: „Така не наказват мен, а детето ми”, констатира с огорчение майката.


Мелева разказа за куриоза, че въпросното НПО, което иначе се субсидира от държавата,  започнало кампания по събиране на средства в разгара на протестите на майките с увреждания. „Много хора откликнаха с дарения. В същото време организацията изгони детето ми, опитвайки се да ме накаже, защото се боря за живота му“, каза тогава тя.


Въпреки всичко, след  скандалната история Илияна и дъщеря и продължиха да се появяват пред палатковия лагер зад парламента. Макар и прикована на легло, Лорина обичала да ходи в центъра заради музиката. Тя била едно от малкото неща, които я успокоявали.


„Отиде си Лори! Вече нищо няма да я боли.... дано майчиното сърце намери утеха!“, написаха в социалната мрежа Фейсук други майки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и