Свързани новини

17.01.2019 16:26

С 1 глас Ципрас оцеля във вота на доверие, но ще мине ли името на Македония?

Видян 1989 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С подкрепата на 151 от 300 депутати – само с 1 глас, гръцкият премиер Алексис Ципрас спечели вот на доверие дни след като управляващата коалиция се разпадна и в навечерието на решаващо гласуване за договора за името на Македония. Това обаче не дава силни шансове през парламента в Атина да мине ратификацията на договора от Преспа, особено като се има предвид, че 70% от гражданите не подкрепят названието.


Сега Ципрас, който оглавява страната от 4 години, а резултатите му в годината на избори не са особено обнадеждаващи за следващ мандат, ще трябва да връща сериозни услуги, които съвсем ще изтънят политическата му подкрепа от гласоподавателите. В негова подкрепа гласуваха всички депутати от лявата партия Сириза (145 души) и още шестима, включително представители на доскорошния му коалиционен партньор, който – явно формално, го напусна. Гласовете на Независимите гърци обаче няма да бъдат „за” името на Македония, понеже и те ще се борят на идващите след месеци парламентарни избори.


Още преди вота, който се очакваше Ципрас да спечели с крехко мнозинство, но не чак само с 1 глас, партията му заговори за следващото изпитание - дали ще бъде събрано мнозинство от 151 гласа и за договора с Македония.


Според Катимерини конституцията дава възможност договорът, който среща съпротивата и на доскорошния коалиционен партньор на Гърция Независими гърци да се приеме и по друг начин. Основният закон на страната позволява гласуване на закони с подкрепата на поне половината присъстващи в залата, стига те да са поне 120 души (т.е. при кворум от 240 души подобен вот би бил валиден).


Ключ към успеха може да даде центристката Реката, някои от чиито шестима депутати вече дадоха сигнал, че може и да подкрепят сделката за името. Но ако тези 6 изцяло заменят 6-те от Независими гърци. Дори 1 да не го стори, работата с новото име Северна Македония оттича.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева