Свързани новини

16.01.2019 16:45

Държавата изземва "спящите" акции от масовата приватизация

Видян 3923 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна




 Държавата смята да сложи край на "спящите" акции на гражданите, участвали в масовата приватизация. Ако тези книжа не бъдат потърсени в рамките на около 6-7 години, притежателите им ще ги загубят завинаги, а парите ще отидат в Сребърния фонд. Това предвижда нова концепция на финансовото министерство за личните сметки в Централния депозитар (ЦД), пише Медиапул.

В нея няма анализ как одържавяването на акциите кореспондира с конституционната норма за неприкосновеността на частната собственост, но се развива абсурдната теза, че "общественото благо" било по-важно от Конституцията.

"При тази концепция, пред абсолютната закрила на частната собственост по чл. 17, ал. 3 от Конституцията, се предлага да бъде предпочетено общественото благо и колективният интерес, посредством нормативно установеното задължение сумите, съответстващи на непотърсените дялове да бъдат внесени в Държавния фонд за гарантиране на държавната пенсионна система", посочва държавната институция.

В момента в т. нар. Регистър А на Централния депозитар фигурират над 2 милиона лични сметки, които са открити по време на първата вълна на масовата приватизация през 1996 г. Повечето от сметките не са използвани през последните 15 години, основно поради незнание на наследниците на починали лица. По-активните граждани, които все пак са проявили интерес към сметките си, пък не желаят да ги управляват, защото разходите за прехвърлянето на книжата по подсметка на инвестиционен посредник са по-големи от стойността на самите акции или дялове.

През последните 20 години нееднократно е търсен изход от тази ситуация, но до такъв така и не се стига, пише в концепцията. Според нея сегашното положение е във вреда на гражданите, защото те най-често не получават дивиденти от собствеността си.

Затова сега финансовото министерство предлага да се вземат по-решителни мерки в няколко стъпки.

Първо, ще се направи широка информационна кампания чрез медиите и местните власти за уведомяване на притежателите на акциите или техните наследници, че в рамките на 1 година трябва да прехвърлят сметките си на инвестиционен посредник, който да управлява книжата им.

Ако не го направят, сметката на гражданина автоматично ще отиде в специално създаден инвестиционен фонд. Срещу това хората ще получат дялове от фонда, равностойни на притежаваните от тях акции. Ако гражданите продължават да проявяват незаинтересованост към книжата си, след 5 години те ще изгубят окончателно притежаваните от тях дялове.

При евентуални грешки при прехвърлянето държавата ще е длъжна да плати обезщетение на увреденото лице.

Според концепцията на финансовото министерство паричните средства, съответстващи на непотърсените дялове, ще бъдат прехвърлени в Сребърния пенсионен фонд в рамките на две години.

За да се вкарат акциите в новия фонд, трябва да се изготви актуална оценка на паричната им стойност, става ясно още от концепцията. Сега Централният депозитар разполага само с номиналната им стойност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    ПИК от НАП и от НОЙ едно и също ли е?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни