Свързани новини

09.01.2019 09:27

Къде са 20-те млн. лв. за Пловдив културна столица, пита АБВ

Видян 2521 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Има ли решение на ОС на Община Пловдив, с което кратко и ясно се одобрява цялостната програма, бюджета и плана, по който ще се реализира номинацията на града за Европейска столица на културата? Това попита на пресконференция председателят на Гражданския съвет към ПП АБВ проф. Любомир Халачев, пише Сега.


 „Ние не разбрахме, освен тази тридесет метрова кула, която ще бъде демонтирана след няколко дни, какво ще остане като принос за инфраструктурата на Пловдив? Много се обясняваше, че номинацията на града за Европейска столица на културата е повод той да бъде развит. Цялата културна програма е насочена към откритите пространства. Личи си, че е наблегнато над приобщаването на околната среда към този културен празник, но на нас малко ни липсват събитията, които са разположени в зали, в читалища и т.н. Никъде не можахме да намерим отговор на един много съществен въпрос, колко струва подготовката и провеждането на Пловдив ЕСК – 2019 ? Колко от тази сума ще бъде отделена за изграждането на устойчиви инфраструктурни проекти за града и кои поименно са тези проекти ? Чухме и че някой от тези проекти няма да бъдат реализирани. Затова питаме кои са те, защо няма да бъдат осъществени и какво ще стане със средствата, които предварително са заделени за тази дейност?“, посочи още проф. Халачев.

От АБВ посочиха с конкретни примери редица проекти, свързани с номинацията на Пловдив за ЕСК, които или се бавят, или няма да бъдат осъществени, въпреки първоначално заявените намерения и факта, че държавата е отпуснала около 20 милиона лева за осъществяването им. „Тази сума е дадена в рамките на три години. За кино „Космос“ първият милион е даден през 2017 година, а вторият през 2018 години. Знаем обаче, че там нищо не се случва. С 3,5 милиона лева е финансирана и галерия „Гладстон“, чийто строеж също се бави. Предвидени са и пари за разширение на Градската художествена галерия, а 7,5 милиона лева са дадени за площад „Централен“. Както виждаме обаче нищо от това не е налично към момента и едва ли ще бъде функционално до края на 2019 година. Затова отново повтаряме въпроса, колко ще струва това на пловдивчани? Как ще бъде усвоено във времето? И всъщност ще бъде ли създадена трайна културна инфраструктура, която да остане в наследство от номинацията на Пловдив за Европейска столица на културата?“, попита координаторът на ПП АБВ за гр. Пловдив адвокат Георги Илчев.



Коментар по темата направи и председателят на АБВ Румен Петков. Според него решението церемонията по откриването на Пловдив – Европейска столица на културата за 2019 г. да бъде на открито е недалновидно предвид зимния сезон. „Когато тръгваш да правиш нещо такова на открито, ти поемаш ангажимент „да поканиш“ и облаците и лошото време. Датата беше определена предварително, което значи, че от кмета на Пловдив зависи, кое ще бъде мястото избрано за церемонията по откриването на събитието. Аз си мисля, че да поканиш хората на площада на открито през януари месец не е добро решение. Даже нещо повече, да рискуваш да поканиш хората тогава, когато е по-очаквано да е студено и да вали дъжд или сняг е безумие. Има няколко възможности това мероприятие да се проведе на закрито в Пловдив. Това решение е обида за тези, които ще участват в програмата, но е обида и за зрителите. Да изкараш тези хора да треперят от студ през месец януари, само защото нямаш акъл да се сетиш, че в града има няколко помещения, които събират по около 5 000 души, да ги изкараш само заради презумпцията, че може да събереш 50 000 на открито – не знам какво е това“, посочи той.
 


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Мнението ми е, че Иван Тотев ЛИЧНО саботира, по неясни засега причини, всички инфраструктурни проекти. Доказателствата, разбира се, са косвени: 1. това е налагането на едноличното му мнение по време на срещите на Управителния съвет на фондацията - по това толкова нашироко се говори вече в Пловдив, че едва ли е тайна за някого; 2. много проекти са започвани и без никаква видима причина впоследствие са прекратявани, като са променяни условията по задания, договори и др.; 3. някои конкурси сякаш нарочно са обявявани без логика - като например този, за площад "Централен", който бил проек за "визия", без "инженеринг". Спечелилият проект, кой знае защо е отхвърлен, но община Пловдив го заплаща!?!; 4. Подарен от млади архитекти проект за ремонт на кина "Космос" - нереализиран, никой не знае защо и т.н., и т.н., и т.н. Много е важно да се отбележи съучастието на пловдивчани в този саботаж - чрез ориенталският им непукизъм, мудност и глупава горделивост. Странни културни столичани! :(

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Какво може да се очаква от уж интелигентни хора, които разхождат масово кучетата си из градските паркове и улици и замърсяват поголовно!Освен това половината пловдивчани са хора от село и не се интересуват от култура и културни събития!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Не сваляйте усмивката от лицето си

Не сваляйте усмивката от лицето си и ще видите, че ще