Свързани новини

20.12.2018 14:56

Цацаров: Бързината на промените в антикорупционния закон е вредна

Видян 1338 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Бързината, с която се придвижиха вторите промени в антикорупционния закон, бе изненада и за мен самия. Тя е вредна, но мисля, че в крайна сметка надделя разумът", коментира главният прокурор Сотир Цацаров по повод промените в Закона за антикорупция, които бяха внесени в парламента от шефа на правната комисия Данаил Кирилов и заместника му Хамид Хамид, предаде 24 часа.


Вчера двамата решиха промените да не се подлагат на обсъждане в правната комисия, а първо на по-широко обсъждане. Според поправките общинарите няма да подават декларации в комисията "Антикорупция", а неявяването пред Комисията ще се наказва с глоба до 5000 лева. Толкова ще е размерът и на санкцията за чиновниците, които не подадат информация за корупция.


Седмица по-рано депутатите гласуваха и промени в Закона, според които внасянето на иск за конфискация не се обвързва с наказателното производство. Днес тази поправка бе гласувана окончателно от депутатите.


Главният прокурор коментира и двата законопроекта. Още преди седмица той подкрепи първия, който според него е трябвало да заличи последствията от тълкувателното решение на ВКС. "Вторият законопроект е изпълнен с разпоредби, които се нуждаят от доста внимателно обмисляне", обясни Цацаров. "Имам известни резерви по отношение на бързината, с която тръгна той", добави главният прокурор.


Той уточни, че може да коментира конкретните текстове, когато това стане в хода на нормална законодателна процедура.


"По отношение на първия законопроект бързането бе абсолютно необходимо. Нищо обаче не налага бързане и за втория", каза Цацаров. Според него необходимо е внимателно обмисляне и юридическо прецизиране.


Втората тема, която главният прокурор коментира, бяха последните промени в НПК и т. нар. "таен арест", при който никой не е уведомяван за задържането в рамките на 24 часа при непълнолетните и 48 часа при пълнолетните граждани. "Таен арест няма. Това не е таен арест, защото задържаният има право на адвокат от момента на задържането", внесе яснота Цацаров. Той обясни още, че уведомяването или неуведомяването не е свързано с широк кръг от хора. Според него измененията в Закона засягат неуведомяването на конкретен човек.


Цацаров обаче смята, че този текст се нуждае от прецизиране в две насоки. Първата е, че Законът трябва да изключи семейството от кръга хора, на които няма да бъде съобщавано за ареста. Втората е да не се прилага за всички престъпления, а само за много тежки - тероризъм или извършени от организирани престъпни групи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

водолей