Свързани новини

23.11.2018 13:02

Горанов: Нямам притеснения от проверката на прокуратурата

Видян 2612 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Нямам никакви притеснения за проверката и не смятам, че съм извършил нещо нередно или незаконно. Това каза пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов, след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че прокуратурата ще го проверява заради жилището, в което живее, предаде Фокус.   Горанов е получил безвъзмездно жилище в луксозния комплекс ЕСТЕ на братя Домусчиеви, чийто наем за 6-те години, декларирани от него, е на стойност 253 475 лв. по цените, които самият комплекс обявява.


 Попитан смята ли, че се търси политическа интрига и от кого, той коментира: „Не мога да предположа. Все пак в политиката това го има“. „Държа да заявя, че повод за проверката е моята декларация. Тоест аз лично през април съм декларирал факти и обстоятелства, които естествено, че могат да бъдат проверени. Декларирал съм и ползването на този недвижим имот с ясното съзнание, че според моите оценки не представлява конфликт на интереси“, обяви финансовият министър. Той  отрича имотът има общо с фамилия Домусчиеви.


  19 минути обаче провери и се оказа, че според регистъра Есте пропъртис е собственост на Адванс пропъртис. А на кого е Адванс Пропъртис? Според регистъра това са братята Георги и Кирил Домусчиеви. Управителят на Есте Борис Балев пък участва в управлението на много дружества, свързани с шефа на КРИБ, сред които и флагмана му Хювефарма, в някогашния фонд по масовата приватизация Напредък и други.


„Този апартамент ми е предоставен за ползване през 2012 година от близък мой роднина, кръстник на двете ми деца и на мен“, обясни Владислав Горанов.


„Има възложена проверка в КОНПИ, ако те го изискат от мен ще предоставя цялата информация, всички факти и обстоятелства“, обясни министърът. „За мен винаги истината и спазването на закона са били на първо място“, каза още той.


По -рано днес главният прокурор разпореди проверка на финансовия министър. Проверката е за престъпления по чл. 283 НК/чл. 304б НК. Действия по проверката спрямо министър Владислав Горанов ще бъдат възложени на КПКОНПИ, съобщиха от прокуратурата.


Цитираме текста на закона: Чл. 283 от НК: Длъжностно лице, което използува своето служебно положение, за да набави за себе си или за другиго противозаконна облага, се наказва с лишаване от свобода до три години.


Чл. 304б. (1) Който поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице или чуждо длъжностно лице във връзка със службата му, се наказва с лишаване от свобода до шест години или глоба до пет хиляди лева.


(2) Който предложи, обещае или даде дар или каквато и да е неследваща се облага на лице, което твърди, че може да упражни влияние по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до три хиляди лева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни