24.09.2008 16:05

Търсят се 133 млн. евро за депата за отпадъци

Видян 1677 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Жители на Община Раковски заплашват да блокират автомагистрала „Тракия”, ако софийски боклук бъде депониран на територията на общината, за да бъде унищожен в завода за преработка на твърди битови отпадъци в Шишманци. В отворено писмо до премиера Станишев се настоява да бъде изяснен статутът на завода. Според представители на католическото население на общината той е нефункциониращ и незаконен.


 


Цената на софийския завод за смет ясна до две седмици


Не достигат средствата, необходими за строителството на регионалните депа за отпадъци, призна вчера пред медиите министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. На конференция вчера той обсъди с кметовете на близо 300 общини готовността са изграждането на съоръженията.
По индикативни разчети необходимият финансов ресурс за управление на битовите отпадъци е над 1 млрд. лева. А по Оперативна програма „Околна среда“ са отпуснати само 367 млн. евро, тоест – трябват още над 133 млн. евро. 
Въпреки това „такса смет не трябва да се повишава заради неотложното строителство“, смята екоминистърът.
Общо 21 на брой са регионалните депа, чието строителство страната ни трябва да започне. В противен случай ни грози санкция от ЕС.
Шефът на ековедомството призова общините да се мобилизират за изграждането на депата. 
След две седмици ще има яснота по това колко средства ще са необходими за строителството на завода за преработка на отпадъци в София, каза още Джевдет Чакъров. Преди това трябва да бъде направено проектно предложение и да бъде нает изпълнител за строителството. Попитан дали ще бъдат предложени законови промени, за да се съкратят сроковете за изграждане на завода за отпадъци в София, министърът призна, че времевата рамка за издаване на комплексно разрешително и на процедурата по ОВОС е дълга. По думите му в момента се прави анализ кои срокове могат да се съкратят.
Начинът, по който ще се построи заводът за отпадъците в София, е въпрос на решение от страна на Столична община, посочи Чакъров. Възможностите са той да бъде изграден със средства от Оперативна програма „Околна среда” или чрез публично-частно партньорство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци