Свързани новини

13.08.2018 20:25

Бензинът ще струва над 2.50, ако петролът удари стотачка

Видян 1687 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Цените на петрола се движат в диапазона от 70 – 80 долара за барел, което се дължи на крехкото равновесие между търсенето и предлагането, наблюдавано през последните месеци на пазара. Потенциалът за увеличение на добива от големите нефтодобивни страни остава ограничено поради слабите инвестиции в проучването и разработването на находищата по време на периода на ниските цени на въглеводородите.

От инвестиционната банка UBS са уверени, че това крехко равновесие между търсенето и предлагане може да бъде нарушено във всеки един момент, което ще доведе до скок на петролните котировки и ще постави под заплаха цялата световна икономика.

Анализаторите от UBS предупреждават, че всеки проблем при доставките на петрол ще се отрази негативно на целият световен пазар. Преди всичко те обръщат внимание на спада или прекратяването на експорта на черно злато от Иран. На този фон Западът се опасява, че страните от ОПЕК и Русия няма да са в състояние заради ограничените мощности за добив, да увеличат добива и да компенсират понижението на доставките на ирански петрол. Както е известно президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви за въвеждането на санкции срещу Иран, като вторият етап от 4 ноември цели спиране напълно на доставките на ирански петрол.

Иранските власти вече предупредиха за опасност от ръст на цените на петрола до 100 долара за барел, поради агресивната политика на Вашингтон.  Спадът на предложенията, във връзка със спирането на износа на ирански петрол експертите от UBS смятат, че петролните котировки може да достигнат дори до 120 долара за барел през следващите 12 месеца.

В случай, че САЩ постигнат целта си за пълно спиране на износа на ирански петрол от началото на ноември, то ситуацията може да се окаже фатална и да „взриви“ световния петролен пазар. Причина за скок може да се окаже и затварянето от Иран на Ормузкия залив,, през който на пазара постъпват около 30 % от количествата от черно злато.

Ценовите шокове съответно ще се отразят на фондовите пазари. Анализирайки ситуацията експертите на UBS не изключват 15 % спад на фондовите пазари, а възстановяване на котировките в разстояние на 6 месеца.

Опасността от 100 долара за барел за световната икономика е очевидна. При запазването на тенденцията за повишение на петролните цени, централните банки на голяма част от страните ще трябва да увеличат лихвите, което ще се отрази на инфлационните процеси и ще повиши възможностите за рецесия в световната икономика, смятат от UBS.


Източник: 3e-news.net



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей