Свързани новини

06.03.2009 13:10

Д. Вълчев: "Кандидат-студентски изпити само за най-търсените специалности!"

Видян 2395 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерство на образованието и науката ще настоява за предоставянето на 10 % буфер за перо образоване, какъвто бе предвиден и за всички бюджетни сфери. Това съобщи министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, предаде БГНЕС.


Причината е спорната ситуация с училищата и детските градини, където може да има недостиг на средства. По думите на Вълчев се водят разговори с премиера Сергей Станишев и министъра на финансите Пламен Орешарски за изготвянето на справка от Министерство на финансите за това как се изпълнява приходната част на бюджета и да се види дали е възможно на някои от системите да има известно отпускане на средства. Справката трябва да бъде готова най-късно в края на април. По отношение на решението на Комисията за защита на личните данни да се самосезира, относно поставянето на системи за наблюдение в Студентски град министър Вълчев каза, че не е запознат. Той посочи още, че няма да има втора задължителна матура по математика тази година и най-вероятно и догодина. По отношение на кандидат-студентските изпити, които предстоят през лятото Вълчев заяви: "Ако питате мен кандидат-студентските изпити трябваше да останат само за онези специалности, към които има твърде голям интерес и тежка програма, която да изисква предварителен изпит. Той даде за пример френските и немски университети, където приемът протича само по диплома. Не всеки записал се студент непременно трябва да завърши, коментира още образователният министър. Въпросът за приема с матури а не по диплома може да бъде уреден законодателно, но според него академичните ръководства трябва сами да преценят ситуацията с приема. На въпрос как ще коментира, че от Софийския университет искат 700 места повече от миналата година, Вълчев отговори, че искането е напълно легитимно и всеки университет има право да увеличи бройката си, в зависимост от капацитета одобрен от Националната агенция за оценяване и акредитация. Даниел Вълчев откри ремонтираната сграда на Университетската библиотека на СУ в Студентски град. Тя се намира в блок 42 Б, като достъп до нея ще имат студентите от всички университети. Новата библиотека предлага на студентите достъп до 17 000 печатни издания, както и до безплатен интернет. При откриването й ректорът на СУ "Св.Климент Охридски" проф. Иван Илчев съобщи, че до няколко дни МОН ще получи предложение за изграждане на културен център в Студентски град. Даниел Вълчев съобщи още, че министерството е готово да помогне за изграждането на такива библиотеки за всички университети в Студентски град.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое