30.12.2016 10:08

Кръговата къща: Kай-модерната сграда за многократна употреба

Видян 1738 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 2.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Една сграда, проектирана и изработена изцяло от компоненти за многократна употреба, остави своя отпечатък в развитието на строителството тази година. Това е „Кръговата къща“ – но не защото е кръгла, а защото е дом от компоненти за многократна употреба, който показва как моделът на кръговата икономика можем да се приложи в архитектурната среда. Къщата бе показана в рамките на Лондонския фестивал на дизайна през септември.


Разработен от Arup, Frener & Reifer, BAM Construction и The Built Environment Trust, прототипът има за цел да проучи как строителната индустрия може да работи в посока нулеви строителни отпадъци. Обикновено строителната индустрия работи по линейния модел „изграждане – използване – изхвърляне“. За разлика от този подход обаче „Кръговата къща“ е проектирана така, че всички елементи да могат да бъдат разглобени и използвани повторно.


Този прототип в пълен мащаб е интелигентно проектиран и конструиран с материали, които могат да бъдат разглобени с минимално увреждане, за да може всеки компонент да запази своята стойност. Благодарение на дигиталните технологии всеки елемент има своя цифров етикет (‘таг“) – всичко от дограмата до отделните крепежни елементи има с уникален QR код, съдържащ информация, която позволява елементът да се използва повторно.


Всички данни, събрани от сградата, могат да се видят с помощта на сградно-информационен модел (BIM). Тази виртуална “база данни на материалите“ превръща проекта в отличен пример за това как да се проектира и строи с помощта на принципите на кръговата икономика.


“Кръговата къща“, заедно с наскоро стартираното проучване на Arup “Кръговата икономика в архитектурната среда”, има за цел да ускори прехода към кръгова икономика в строителството.


“Малцина са се опитали да приложат принципите на кръговата икономика в архитектурната среда”, казва Стюарт Смит, директор на Arup. „С участието си в този експеримент нашата цел е да изпробваме дали този подход може да бъде масово възприет. “Кръговата къща“ показва, че чрез сътрудничество и чрез силата на цифровите технологии ние можем да проектираме сгради, в които материалите могат да бъдат повторно използвани. Като индустрия ние трябва да се стремим към премахване на отпадъците и проектиране за повторна употреба”.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни